Universitatea din Bucureşti, ai cărei profesori şi studenţi vor intra de joi în grevă japoneză, spune că ministrul Educaţiei a jignit comunitatea universitară atunci când a spus că UB nu ar fi trebuit să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere şi aşteaptă scuze din partea lui Valentin Popa. Instituţia cere şi anularea repartizării locurilor bugetate propuse de Ministerul Educaţiei şi revenirea la repartizarea din anul universitar anterior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Senatul UB consideră că afirmaţia ministrului Educaţiei Naţionale, potrivit căreia Universitatea din Bucureşti nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere, a afectat grav demnitatea comunităţii noastre universitare. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare şi să îşi ceară scuze public celor pe care i-a jignit. Senatul UB consideră, totodată, profund injustă decizia de reducere drastică a locurilor atribuite instituţiei de învăţământ superior pe care o reprezintă – cu 60 la licenţă, 335 la master şi 59 la doctorat – decizie ce se va răsfrânge, în primul rând, asupra drepturilor studenţilor de a urma în regim de gratuitate programele pe care le doresc”, transmite Universitatea din Bucureşti printr-o declaraţie de poziţie a Senatului.

UB cere, astfel, anularea repartizării locurilor bugetate în forma propusă de ministrul Educaţiei şi revenirea la repartizarea din anul universitar anterior până la elaborarea unor criterii transparente.

Senatul propune mai multe măsuri pentru asigurarea unei distribuiri corecte a locurilor finanţate de la buget în facultăţii, precum transparenţa în ceea ce priveşte formula de calcul şi a datelor furnizate de toate universităţile, abrogarea Ordinului de ministru privind aprobarea Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS) şi abrogarea celui privind aprobarea domeniilor şi specializărilor / programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potenţial de creştere în România, morivând că nu este fundamentat ştiinţific şi nu a ţinut cont de observaţiile universităţilor.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti propune şi publicarea unui raport anual referitor la numărul de absolvenţi din fiecare universitate în parte care se angajează la un an şi la doi ani după terminarea facultăţii.

Alte măsuri la care face referire Senatul UB sunt evaluarea şcolilor doctorale, amânată de mulţi ani, precum şi depolitizarea managementului universităţilor, prin interzicerea ocupării unei funcţii politice sau exercităţii demnităţii de parlamentar pentru rectori şi preşedinţi de senate univesitare pe perioada exercitării acestor funcţii.

„În calitate de reprezentant al comunităţii universitare, Senatul UB împuterniceşte conducerea executivă a instituţiei ca, în cazul nerezolvării solicitărilor de mai sus, să recurgă la măsurile care se impun, inclusiv pe cale juridică”, se mai arată în declaraţia de poziţie.

UB consideră că MEN nu a repartizat obiectiv locurile bugetate, pentru că alocarea pe instituţiile de învăţământ superior a cifrei de şcolarizare trebuie făcută pe criterii privind numărul şi valoarea candidaţilor la programele de studii, care reflectă cererea pe piaţa educaţională a programelor unei universităţi, valoarea cadrelor didactice, măsurată prin rezultatele ştiinţifice recunoscute naţional şi internaţional, gradul de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor universităţii şi valoarea globală a universităţii, aşa cum se regăseşte în clasamentele internaţionale.

„În oricare dintre categoriile de criterii enumerate mai sus, criterii care au, cu adevărat, un caracter obiectiv, Universitatea din Bucureşti este pe primele locuri la nivel naţional, alături de prestigioşii parteneri din Consorţiul Universitaria care, de asemenea, au fost sancţionaţi în mod abuziv. Pentru prima dată în istoria post-decembristă, Ministerul Educaţiei Naţionale penalizează fără temei Universitatea din Bucureşti. Niciodată până acum meritele Universităţii din Bucureşti, locul ei între universităţile de elită ale României, valoarea profesorilor, a studenţilor şi a absolvenţilor ei, nu au fost negate”, spune UB.

Studenţii şi profesorii facultăţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti vor intra de joi în grevă japoneză în semn de protest faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce numărul locurilor bugetate în universităţile din Consorţiul Universitaria. Studenţii şi profesorii vor purta pe braţe banderole albe, iar cursurile se vor ţine conform orarului.

Şi studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au intrat în grevă japoneză. Studenţii spun că sunt ignoraţi de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în pofida încercărilor de a atrage atenţia asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

Ministerul Educaţiei a publicat repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019. Toate universităţile din Consorţiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai puţini bani de la stat pentru licenţă.

Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut.

De asemenea, Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov va avea în total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai puţine decât anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate şi a vorbit despre "triumful mediocrităţii şi al găştilor politice", afirmând că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti.

La doctorat, spunea Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă - 5,4 milioane de lei. El afirmă, ironic, că le va recomanda studenţilor să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare sau la ingineria motostivuitoarelor, "fără ifose de ştiinţe umaniste”, adăugând că, oricum, pentru a conduce România au nevoie doar de o diplomă de inginer "luată de la universităţi de anticameră politică”.

În replică, Ministerul Educaţiei a acuzat Universitatea Bucureşti că dezvoltă programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii cu privire la absolvenţi, spunând că este "surprinzător" că ARACIS a acordat acestei instituţii de învăţământ superior, la cea mai recentă evaluare instituţională, calificativul "grad de încredere ridicat”.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 care au fost prezentate până acum sunt cifre ”preliminare” care vor suferi modificări la alocarea finală. Popa afirma că pentru prima dată există o fundamentare a acestor cifre, alocându-se locuri speciale pentru domeniile prioritare şi pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizează că s-a ţinut, totuşi, cont de repartzările istorice de până acum, în proporţie de 90 la sută chiar în ceea ce priveşte studiile de licenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.