Închiderea şcolilor, presiunea economică, întreruperea furnizării serviciilor medicale, sarcina, precum şi decesul părinţilor din cauza pandemiei expun fetele cele mai vulnerabile unui risc crescut de căsătorie timpurie, se arată în raportul "Covid-19: A threat to progress against child marriage/ Covid-19: o ameninţare pentru progresele realizate în combaterea căsătoriilor timpurii", publicat luni de UNICEF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform analizei, zece milioane de căsătorii timpurii s-ar putea înregistra până la finalul deceniului, o ameninţare pentru progresele înregistrate ani la rând în ceea ce priveşte combaterea acestei practici. 

Chiar şi înaintea epidemiei de Covid-19, 100 de milioane de fete riscau să fie implicate într-o căsătorie timpurie în următorul deceniu, în ciuda reducerii semnificative a acestor cifre în mai multe ţări în ultimii ani. În ultimii zece ani, la nivel mondial, proporţia tinerelor care se căsătoresc la o vârstă fragedă a scăzut cu 15%, de la aproape una din patru la una din cinci, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de căsătorii evitate, un progres care este acum pus în pericol.

„Covid-19 a înrăutăţit situaţia, şi aşa dificilă, a milioane de fete. Închiderea şcolilor, izolarea de prieteni şi de reţelele de sprijin şi intensificarea sărăciei au înteţit un foc pe care lumea se lupta să îl stingă. Dar putem şi trebuie să înăbuşim fenomenul căsătoriilor timpurii”, a declarat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Ziua Internaţională a Femeii reprezintă un moment cheie în care trebuie să ne reamintim ce au de pierdut aceste fete dacă nu acţionăm urgent - educaţia, sănătatea şi viitorul lor”.  

Potrivit raportului, "fetele care se căsătoresc la o vârstă fragedă se confruntă cu consecinţe pe care le resimt imediat şi pe tot parcursul vieţii. Sunt mai expuse riscului de violenţă domestică şi de abandon şcolar. Căsătoria timpurie amplifică riscul de apariţie a unei sarcini timpurii neplanificate, ceea ce creşte riscul de complicaţii şi de deces în rândul mamelor. De asemenea, această practică poate izola fetele de familia şi prietenii lor şi le poate exclude din viaţa comunităţii, afectându-le grav sănătatea mintală şi bunăstarea".

Covid-19 afectează profund viaţa fetelor. Restricţiile de călătorie impuse de pandemie şi distanţarea fizică îngreunează accesul fetelor la asistenţa medicală, serviciile sociale şi sprijinul comunitar care le pot proteja împotriva căsătoriei timpurii, a sarcinilor nedorite şi a violenţei de gen. Cât rămân închise şcolile, creşte probabilitatea ca fetele să renunţe la studii şi să nu se întoarcă la şcoală. Pierderea locurilor de muncă şi adâncirea nesiguranţei economice pot de asemenea forţa familiile să îşi mărite fetele pentru a reduce povara financiară, se arată în raport. 

La nivel mondial, se estimează că 650 de milioane de fete şi femei în viaţă s-au căsătorit de mici, aproximativ jumătate dintre ele provenind din Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India şi Nigeria. Pentru a contracara impactul Covid-19 şi pentru a elimina această practică până în 2030 - o ţintă stabilită în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă - trebuie accelerate progresele într-un mod semnificativ.

"La un an de la declanşarea pandemiei, sunt necesare acţiuni imediate pentru a reduce impactul asupra fetelor şi a familiilor lor”, a adăugat Fore. „Prin redeschiderea şcolilor, implementarea unor legi şi politici eficiente, asigurarea accesului la servicii medicale şi sociale - inclusiv la servicii de sănătate a reproducerii şi a sexualităţii - şi asigurarea unor ample măsuri de protecţie socială adresate familiilor, putem reduce substanţial riscul de a-i fi furată unei fete copilăria printr-o căsătorie timpurie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.