Un vânător de mine care a aparţinut Marinei Regale Britanice a intrat în serviciul Forţelor Navale Române, iar nava va ajunge în portul militar Constanţa până la sfârşitul acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Forţelor Navale Române au transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forţelor Navale Române. Aceasta s-a întâmplat în cadrul unei ceremonii care a avut loc în 27 septembrie, în portul britanic Rosyth, Scoţia, în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul de flotilă Marcel Neculae, a reprezentanţilor autorităţilor militare ale Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, a reprezentanţilor şantierului naval constructor Babcock şi a membrilor echipajului navei. 
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
“Odată cu primirea pavilionului de către comandantul navei, vânătorul de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu» a devenit pământ românesc, conform legislaţiei naţionale, şi a intrat în serviciul Forţelor Navale Române, în conformitate cu Regulamentul Serviciului la Bordul Navelor Militare”, se arată în comunicat. 
 
Vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, şi este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lăţimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri şi este dotată cu capabilităţi de luptă contra minelor marine (MCM). 
 
Echipajul navei, format din 40 de marinari militari şi comandat de locotenent-comandorul Denis Giubernea, a parcurs un proces de instruire în comun cu partenerul britanic, în vederea cunoaşterii şi operării echipamentelor de la bordul navei, aplicării procedurilor specifice luptei contra minelor, în vederea aducerii navei în condiţii de siguranţă în ţară şi pentru a fi în măsură să execute misiunile viitoare care îi vor fi încredinţate. 
 
Sursa citată a menţionat că, în perioada următoare, marinarii militari de la bordul vânătorului de mine 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu” vor desfăşura activităţi pentru instruire, evaluare, certificare şi pentru executarea marşului spre portul militar Constanţa, unde nava va ajunge până la sfârşitul acestui an. 
 
”Prin înzestrarea cu vânătorul de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu», Forţele Navale Române contribuie semnificativ la executarea misiunilor specifice din zona de responsabilitate, pentru a consolida mediul de securitate regională, precum şi pentru a participa alături de partenerii NATO în cadrul grupărilor navale permanente. Totodată, vânătorul de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu» este o platformă care va consolida profilul operaţional al Forţelor Navale Române din perspectiva transformării structurale şi calitative, în vederea adaptării la evoluţia mediului de securitate şi realizării interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere”, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait. 
 
Programul ”Vânător de mine” a primit în luna mai 2023 aprobarea Parlamentului României şi cuprinde trei subcomponente: un acord guvern la guvern cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, care are ca obiectiv cele două vânătoare de mine din clasa Sandown modernizate, suportul logistic iniţial cu constructorul platformelor navale Babcock International Group şi un contract de achiziţie cu compania Atlas Elektronik UK, operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, pentru sistemele autonome de cercetare şi încărcăturile de distrugere aferente sistemului SeaFox de luptă contra minelor, instalate la bordul navelor din clasa Sandown.
 
Pentru executarea misiunilor principale, cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică vor fi modernizate şi dotate cu un sonar de înaltă definiţie pentru cercetarea submarină şi căutarea de mine, precum şi cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanţă, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locaţii submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecţie, de identificare şi de instruire.
 
În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul ”Vânător de mine” va creşte capacitatea Forţelor Navale Române de a acţiona eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigaţie şi a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.