Un român răpit la sfârşitul lunii noiembrie în largului portului Lome (Togo) a fost eliberat, în prezent fiind făcute demersuri pentru aducerea lui în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În continuarea informaţiilor comunicate cu referire la incidentul produs la data de 29 noiembrie 2020, în largul portului Lome (Republica Togo), în care a fost implicată nava Agisilaos, incident în cadrul căruia un cetăţean român, membru al echipajului navei menţionate, a fost răpit, Celula de Criză interinstituţională convocată imediat după incident din dispoziţia ministrului afacerilor externe informează că cetăţeanul român a fost eliberat şi urmează să fie repatriat în zilele următoare”,a anunţat sâmbătă MAE,

Pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român, Celula de criză interinstituţională a întreprins, de la convocarea acesteia şi până la eliberarea cetăţeanului român, demersuri specifice, în cooperare cu compania angajatoare şi cu parteneri internaţionali.

Totodată, Ambasada României în Nigeria întreprinde toate demersurile necesare pentru efectuarea formalităţilor specifice în vederea revenirii cetăţeanului român, în siguranţă, în ţară.

În 29 noiembrie, un comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN) anunţa că patru navigatori au fost răpiţi într-un atac de piraterie din Golful Guineei care a implicat un tanc petrolier.
"Atacul tancului Agisilaos înregistrat în Insulele Marshall a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce acesta se afla la cinci mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine la vest de Togo. Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetăţeni ruşi, români şi filipinezi”, se arăta în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor. 
Acesta era cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad. Atacul este raportat în spatele unui şir de răpiri reuşite în zonă în ultima lună.
Sindicatul Liber al Navigatorilor aprecia atunci că zona Golfului Guineei trebuie securizată cât mai urgent. 
"Apele maritime din vestul Africii rămân periculoase pentru navigaţie. Sindicatul Liber al Navigatorilor, în cor cu organizaţiile navigatorilor din toată lumea reunite sub ITF, consideră că zona Golfului Guineea trebuie securizată cât mai urgent din acest punct de vedere. Pirateria este un real pericol pentru navigatori şi nu de puţine ori aceste atacuri barbare au dus la pierderea vieţii mai multor navigatori, în ciuda faptului că aceste rapiri vizează direct un scop material, acela de a obţine sume de bani din partea răpitorilor” ,a mai transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.