Un prim tronson al Pavilionului 5 de la Institutul "Matei Balş", afectat de incendiul din ianuarie 2021, a fost redeschis, joi, iar primii pacienţi pot fi internaţi aici începând din cursul acestei zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la etajul trei, primul tronson redeschis, sunt 36 de paturi. 
 
"E un moment important pentru că ceea ce au pornit colegii mei în urmă cu câteva săptămâni astăzi s-a şi îndeplinit. În primul rând trebuie să vă spun că în cursul zilei de astăzi (joi - n.r.), după ora 14.00, primii pacienţi de la Institut vor fi internaţi în Pavilionul 5, unde a fost acel incident nefericit la începutul anului 2021. Noi am făcut tot ce a ţinut de Ministerul Sănătăţii ca să sprijim acest demers, să redăm pacienţilor din Bucureşti şi din România, pentru că sunt şi mulţi pacienţi şi din România, nu numai din Capitală, un prim tronson, etajul al treilea al acestui pavilion cu 36 de paturi. Va urma până la finalul lunii şi celălalt etaj, al doilea, cu 39 de paturi, şi în finalul acestui proiect etajul 1. Deci peste 100 paturi de boli infecţioase vor fi disponibie pentru pacienţii români”, a afirmat Rafila. 
 
Managerul Institutului "Matei Balş", Cătălin Apostolescu, a explicat care au fost îmbunătăţirile aduse. 
 
 
"Vom deschide astăzi un prim tronson al Pavilionului 5, în anul care a trecut am lucrat la îmbunătăţirea condiţiilor de securitate ale pacienţilor în acest pavilion, urmând îndeaproape recomandările ISU. Am luat o serie de măsuri, am făcut modificări în aşa fel încât să corespundem tuturor acestor recomandări. S-au montat uşi anti-foc la capetele secţiilor, s-au izolat holurile de saloane prin structuri anti-foc, s-a îmbunătăţit structura de avertizare cu senzori anti-incendiu în fiecare cămăruţă, nu doar la fiecare salon, cu o centrală modernă de detecţie a incendiilor, semnalizarea a fost îmbunătăţită în aşa fel încât şansele ca un astfel de eveniment neplăcut cum a fost cel din ianuarie anul trecut să scadă foarte mult. Nu e perfect acest pavilion, dar e mult îmbunătăţit faţă de cum era înainte. Pacienţii vor fi internaţi în acest pavilion chiar de astăzi. Vom începe cu pacienţii care au staţionat în cursul nopţii în camera de gardă şi pe măsură ce se vor prezenta alţi pacienţi îi vom interna în acest etaj”, a explicat managerul de la "Matei Balş". 
 
El a precizat că în zona arsă lucrările sunt de mai mare amploare. 
 
"Partea care a ars va mai dura câteva luni, acolo lucrările sunt de amploare mult mai mare, trebuie refăcută întreaga tâmplărie, trebuie refăcută întreaga zugrăveala. Instalaţiile de orice tip trebuie refăcute”, a precizat Cătălin Apostolescu.
 
Rafila s-a referit şi la situaţia Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, închis în urma incendiului din luna octombrie 2021. 
 
"În ceea ce priveşte celălalt spital care a trecut printr-un incendiu, Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, şi acolo lucrurile au progresat. Au deschis un ambulatoriu de evaluare, este funcţional la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi urmează ca în jurul datei de 1 martie şi acel spital să fie redat circuitului spitalicesc public”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
 
Un incendiu a izbucnit, în 29 ianuarie 2021, la unul dintre pavilioanele Institutului "Matei Balş". Douăzeci de pacienţi au murit, patru pe loc, iar alţii după ce au fost transferaţi la alte spitale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.