Autorităţile din domeniul sanita-veterinar au confirmat, săptămâna trecută, un nou focar de gripă aviară, acesta fiind descoperit după ce un localnic din comuna Balta Doamnei a anunţat că mai multe păsări din curte i-au murit. Acesta este al doilea focar de gripă aviară confirmat de la începutul anului în judeţul Prahova, primul fiind confirmat în localitatea Loloiasca, în gospodăria unui primar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DSVSA Prahova, autorităţile au făcut analize de specialitate după ce, în 25 ianuarie, un localnic din Balta Doamnei a anunţat că mai multe păsări din curte au murit.

”O echipă de medici veterinari de la DSVSA Prahova a mers 26 ianuarie la faţa locului pentru a efectua ancheta epidemiologică, ocazie cu care au fost recoltate 13 cadavre de găină, un cadavru de bibilică şi cinci cadavre gâscă, iar în urma examenului virusologic RT-PCR pe probele de organe, rezultatul a fost pozitiv pentru gripa aviară la patru găini şi două gâşte. (...) Probe au fost expediate către I.D.S.A. Bucureşti pentru examen virusologic RT-PCR, în scopul confirmării sau infirmării bolii. În 29 ianuarie, s-a confirmat focarul de influenţă aviară (gripa aviară) din comuna Balta Doamnei”, se precizează în documentul citat.

Toate cele 201 păsări din gospodăria localnicului - 105 raţe sălbatice (vânat de crescătorie), 11 găini, 60 de raţe domestice, 25 de gâşte domestice - au fost sacrificate, iar autorităţile au stabilit zonă de protecţie pe trei kilometri şi zonă de supraveghere pe zece kilometri. Conform procedurilor, în aceste zone urmează ca medicii veterinari să facă inspecţii şi să catagrafieze crescătoriile de păsări.

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Prahova au confirmat, în 11 ianuarie, existenţa unui focar de gripă aviară în localitatea Loloiasca, unde în gospodăria primarului din comuna Albeşti Paleologu mai multe părăsi au murit, iar analizele au indicat prezenţa unor anticorpi pentru tulpina H5. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.