Un muzeu al jucăriilor vechi a fost deschis, miercuri, în Arad, şi poate fi vizitat gratuit timp de o lună de către copii şi adulţi. Un colecţionar bucureştean care deţine peste 12.000 de piese din ultimele cinci decenii expune circa 600 de jucării specifice generaţiilor trecute, care au stârnit însă interesul copiilor ce au vizitat din prima zi muzeul, ei afirmând că ”jucăriile vechi sunt mult mai interesante”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inginerul bucureştean Cristian Dumitru a înfiinţat, împreună cu fratele său, Asociaţia Muzeul Jucăriilor, prin intermediul căreia expun jucării vechi adunate în ultimele decenii, marea majoritate provenind de la familie şi prieteni.

Jucăriile sunt atât româneşti, cât şi străine, iar cele mai vechi au aproximativ 50 de ani. În total, cei doi fraţi au adunat de-a lungul anilor peste 12.000 de piese, la care se adaugă manuale şcolare sau cărţi ale generaţiilor trecute.

La Arad, în cadrul Muzeul Preparandiei, sunt expuse timp de o lună peste 600 de jucării vechi, iar intrarea este liberă.

Aproape toate şcolile şi grădiiţele din oraş şi-au programat vizite la muzeu, iar primii copii au venit încă de miercuri, de la deschidere. Aceştia s-au arătat încântaţi de exponate şi au scris în Cartea de Oaspeţi că jucăriile vechi li se par mai interesante decât cele actuale.

”Felicitări celor care s-au gândit să facă acest muzeu, pentru că jucăriile vechi sunt mult mai interesante decât cele noi”, a scris Ivona Miţariu.

”O expoziţie foarte interesantă. Mi-ar plăcea să am şi eu jucării de demult”, a scris un alt copil.

Proprietarul colecţiei, Cristian Dumitru, spune că fiecare jucărie are o poveste, ”fiind martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit”.

”Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Colecţia are la bază jucăriile familiei, dar unele sunt primite cadou sau găsite prin târgurile de vechituri. Am mai recuperat şi din cele aruncate în spatele bocului. Chiar dacă au fost stricate, din mai multe am făcut una bună”, povesteşte colecţionarul.

Bucureşteanul spune că emoţia sa cea mai mare este când exponatele trezesc amintiri adulţilor: ”La o expoziţie, am avut o doamnă de vreo 70 de ani care a ieşit plângând din sală după ce şi-a revăzut jucăriile copilăriei. E un sentiment deosebit când poţi trezi astfel de emoţii cuiva”.

După cum spune Cristian Dumitru, muzeul este adresat atât copiilor, care descoperă astfel jucăriile părinţilor, cât şi părinţilor, care redescoperă jucării ce le-au făcut copilăria fericită sau găsesc expuse unele pe care nu le-au avut niciodată.

Ambiţia inginerului bucureştean este de a deschide un muzeu permanent în Capitală, după modelul celor existente în Londra, Paris, Istambul, Bruxelles sau Nuremberg.

”Am prezentat proiectul autorităţilor, dar din păcate schimbările politice sunt mai rapide decât discuţiile pe care le avem. După fiecare discuţie ne întoarcem de unde am plecat”, spune colecţionarul.

Cristian Dumitru a avut în ultimii zece ani aproape 30 de expoziţii în ţară, dar şi în Bruxelles, fără să perceapă taxe sau onorarii.

”De multe ori mai aduc bani de acasă pentru expoziţii. În general, muzeele din ţară se angajează să transporte obiectele şi să ne găzduiască, dar eu nu percep niciun onorariu. Puţinii bani care vin din donaţii abia ajung pentru chiria locului în care ţinem jucăriile în Bucureşti”, a spus colecţionarul.

La Arad, organizarea expoziţiei este finanţată de Centrul Municipal de Cultură Arad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.