Un conac de patrimoniu, construit în jurul anului 1897, a fost transformat în primul centru socio-medical din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile şi inaugurat vineri de Hospice Casa Speranţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe un domeniu de 2 hectare, cu un conac de 600 de metri pătraţi cu şase apartamente sociale care vor oferi copiilor cu boli incurabile îngrijire paliativă, fete şi băieţi cu vârste de la 4 la 12 ani se jucau în curtea amenajată, săreau pe saltele, încercau toboganele pentru prima dată şi se întreceau în leagăne. "Leagănul ăsta nu este ca cel de acasă, e mai frumos", a spus Alina, în vârstă de 5 ani, care a fost în comă şase luni şi care acum se bucură alături de sora ei, Maria, în vârstă de 12 ani, bolnavă de cancer. 

Prin diferitele forme de terapii, de la cele clasice la cele revoluţionare, prin tehnologie, noul centru este un proiect unic nu doar în ţară, ci în întreaga regiune.

Centrul socio-medical Hospice de la Adunaţii Copăceni, amenajat pe domeniul donat de familia Florescu, a fost inaugurat după o investiţie totală de 1,7 milioane de euro, suma provenită de la sponsorii şi donatorii care susţin cauza îngrijirii paliative. Clădirile care existau pe domeniul de la Adunaţii Copăceni, inclusiv conacul (clădire de patrimoniu de clasa B), au intrat într-un proces complex de renovare şi utilare.

Centrul va include o unitate cu 12 paturi ce va oferi îngrijire paliativă copiilor, spaţii pentru activităţi educativ-terapeutice destinate copiilor, un adăpost dedicat familiilor aflate în situaţii limită (6 apartamente sociale), un centru educaţional, un centru de zi pentru diferite terapii ocupationale, o clădire destinată activităţilor de kinetoterapie, o clădire destinată taberelor de vară, un centru de terapie pentru familii şi un centru educaţional destinat personalului medical.

Reprezentanţii centrului precizează că, în momentul în care centrul va funcţiona la capacitate maximă, în fiecare an aproximativ 200 de copii vor fi îngrijiţi la noul centru Hospice. De asemenea, se vor organiza 2.000 de sesiuni de evaluare şi de terapie, iar aproximativ 300 de copii vor participa la taberele de vară. 

Zilnic, opt-zece copii/ grupă vor beneficia de îngrijirea necesară la acest centru, ei fiind consiliaţi de psiholog, asistent social, consilier spiritual, psihopedagog şi educator specializat sau terapeut ocupaţional pe partea de terapii, dar şi voluntari specifici care vor lucra cu copiii pe partea de stimulare, intervenţie prin tehnologie. Un medic pediatru va fi desemnat la acest centru. 

“În numele familiei noastre, am dori să îi felicităm pe Graham Perolls şi echipa lui superbă pentru că au fructificat proiectul Copăceni. Drumul a fost mai lung, dealul a fost mai abrupt, obstacolele imprevizibile. Dar rezultatul este că tinerii români care luptă cu boala cu mult curaj vor avea o viaţă mai bună, iar satisfacţia noastră este dincolo de cuvinte”, au transmis John şi Radu Florescu.

“M-am îndrăgostit de conacul de la Adunaţii Copăceni de prima oară când l-am văzut. Când m-am îndreptat spre conac, prin câmpurile de flori sălbatice, aproape puteam să îmi imaginez cum pacienţii noştri copii stau afară şi se bucură de natura frumoasă din jur. Nu îmi venea să cred că familia Florescu dorea să doneze vechea reşedinţă de vară către Hospice, cu scopul de a ajuta copiii bolnavi şi vulnerabili. Şase ani mai târziu, conacul a fost restaurat şi readus la vechea sa glorie şi acum este pregătit să primescă pacienţíi copii afectaţi de boli limitatoare de viaţă şi pe familiile acestora, care au nevoie de tipul special de îngijire pe care Hospice o poate oferi. Vineri este o zi de sărbătoare pentru a recunoaşte generozitatea incredibilă a tuturor donatorilor care au făcut posibil ca acest proiect să devină realitate”, a declarat Graham Perolls, preşedinte fondator al Hospice Casa Speranţei. Graham Perolls este cel care, în urmă cu 26 de ani, a adus în România conceptul de îngrijire paliativă.

“Această zi este una specială pentru Hospice şi pentru paliaţia pediatrică în egală măsură. Primul centru socio-medical din România pentru copiii cu boli incurabile şi familiile lor este un proiect unic nu doar în ţara noastră, ci şi în regiune, şi le suntem foarte recunoscători tuturor celor cărora ne-au ajutat ca acest proiect să prindă viaţă. Renovarea unor clădiri frumoase, dar aflate într-o stare precară, a fost o mare provocare, însă cu ajutorul sponsorilor şi al celor care ne-au fost alături vom reuşi să redăm societăţii conacul Florescu, o clădire de patrimoniu superbă. Suntem încă la jumătatea drumului, mai avem nevoie de sprijin. Am terminat partea de construcţie, dar începe partea de dotare, echipare, cumpărare medicamente, instruire angajaţi etc. Sperăm că prin acest centru să facem ca fiecare zi să conteze pentru cei care vor găsi aici găzduire şi tratament, precum şi o casă pentru familiile lor”, a declarat Mirela Nemţanu, CEO Hospice Casa Speranţei.

Hospice Casa Speranţei îşi doreşte ca acest centru să devină în cel mai scurt timp un punct de referinţă în îngrijirea paliativă mondială. Pentru echipamentele medicale, cumpărare medicamente şi instruire angajaţilor, fundaţia mai are nevoie de fonduri, costul anual de funcţionare fiind estimat la 400.000 de euro. Companiile şi donatorii individuali care vor să sprijine acest demers pot găsi informaţii suplimentare pe site-ul fundaţiei.

Dan Manciolu, director medical Hospice Casa Speranţei, a afirmat că "sistemul de sănătate de la noi a fost, din păcate gândit, în jurul sinelui şi nu în jurul pacientului, de aceea când pacientul primeşte eticheta acestui sistem ca în afara resurselor, sistemul nu-i mai oferă nimic. Îngrijirea paliativă pedriatică nu se centrează doar pe cazurile limitative de viaţă cu prognostic foarte scurt, cum ar fi bolile oncologice în stadiu terminal, ci se adresează unui spectru mult mai larg, care cuprinde de la malformaţii congenitale, afecţiuni neurologice progresive lent. Atunci, copilul cu familia lui au în faţă ani de zile care nu-i ştiu ce-i aşteaptă, nu ştiu care sistem de suport le poate face viaţa tolerabilă. Aici intervine latura paliativă".  

"Un copil cu o tulburare neurologică severă teoretic are foarte foarte multe nevoi, practic acestea sunt neglijate şi ignorate de sistem, iar el poate ajunge într-o secţie de boli infecţioase când are o pneumonie. Dacă nu poate fi îngrijit de familie, va ocupa un pat care poate salva o viaţă când, în paralel există îngrijirea paliativă poate să-i acoperi nevoile de bază, degrevând sistemul de aceste cazuri cronice. Pe de o parte sistemul se plânge că nu are bani pentru toată lumea, pe de altă parte îi iroseşte, lucru care se reflectă în strigătele de ajutor ale managerilor de spital care au nenumărate paturi ocupate de cazuri cronice care nu au cum să fie îngrijite acasă", mai spune doctorul Manciolu. 

Centrul socio-medical

Conacul a fost donat Fundaţiei Hospice Casa Speranţei de familia Florescu în 2013, cu scopul de a se dezvolta într-un centru pentru copiii afectaţi de boli genetice, limitatoare de viaţă precum distrofia musculară, fibroza chistică sau cancerul.

Nu se cunosc arhitectul şi proprietarul iniţial al conacului, dar se estimează că anul construcţiei este 1897. Conacul a fost cumpărat în 1920 de Richard Soepkez, CEO-ul băncii Marmorosch Blank şi senator ales pe listele Partidului Naţional Tărănesc. Soepkez îşi petrecea verile la conac alături de nepoţii Radu Niculae Alexandru Richard (n: 1925) şi Yvonne (n: 1926). Yvonne (Sister John The Baptist) a fost prezentă, pe 21 septembrie, la ceremonia de inaugurare a centrului.

Casa Florescu este un mic conac ce a fost transformat într-o unitate cu 12 paturi ce oferă suport copiilor care se luptă cu o boală incurabilă şi familiilor lor. Aceştia vor fi internaţi pentru perioade de îngrijire astfel încât părinţii sau aparţinătorii lor să beneficieze de un mic răgaz. Scopul acestei unităţi cu paturi este de a le îmbunătăţi condiţia fizică, dar şi de a se ocupa de problemele psihologice şi emoţionale.

După ce a fost naţionalizat, conacul care are o suprafaţă de 600 de metri pătraţi dispuşi pe 2 hectare de teren, a fost "fermă model", ulterior a fost transformat în grădiniţă şi apoi abandonat. 

Anexa a fost transformată într-o unitate de evaluare pentru copiii bolnavi, cu un centru de terapie, o şcoală pentru nevoi speciale şi o cameră senzorială.

Hambarul va găzdui centrul educaţional atât pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii cât şi familii ale căror membri sunt afectaţi de o boală cu prognostic limitat de viaţă. Totodată, aici va exista inovatorul centru de terapie Tech House, unde copiii bolnavi vor beneficia de cele mai noi forme de terapie prin tehnologie.

Clădirea Capelei a fost prima clădire renovată, devenind în ultimii cinci ani gazda taberelor sociale Hospice destinate copiilor bolnavi, rudelor acestora, dar şi copiilor care au suferit trauma de a-şi pierde o rudă în urma unei boli incurabile.

Grânarul include 6 unităţi de cazare şi 2 garsoniere destinate familiilor care au un copil bolnav şi care au nevoie urgentă de cazare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.