Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, luni, că 36 de maşini care ar trebui să deverseze deşeurile la groapa de gunoi Iridex sunt blocate din cauza neachitării taxei de 80 de lei pe tona de gunoi, valabilă de la 1 ianuarie 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La groapa de gunoi Iridex, care se află pe aria Sectorului 1, un număr de 36 de maşini care ar trebui să deverseze gunoiul sunt blocate. Îmi este teamă, pentru că se află în apropierea Centurii, că aceasta va fi blocată. Primăria Sectorului 1 are o divergenţă cu administratorul gropii şi s-au hotărât ei acum să ne forţeze mâna, să blocheze depozitarea gunoiului, sugerând că avem acea taxă de plătit, care trebuia aplicată de la 1 ianuarie pe tona de gunoi. Până miercuri se va rezolva problema, dar sper ca în această perioadă, când ninsoarea bate la uşă, să nu continuie această luptă inutilă", a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, în cadrul comandamentului de iarnă de la Primăria Capitalei.

La rândul său, primarul general, Gabriela Firea, a spus că a discutat în acest sens cu ministrul Mediului, Daniel Constantin.

"Am fost şi eu informată cu privire la faptul că societatea Iridex ţine gunoiul la poartă, lucru care este foarte urât şi ilegal. Invocă faptul că ei cred că vor trebui să plătească suprataxa în cazul în care nu se revine la ea şi că ANAF-ul va solicita aceşti bani de la ei. Nu este adevărat. Ori de la buget, ori de la primării se va plăti această diferenţă. Am luat legătura cu ministrul Mediului, l-am informat cu privire la această situaţie. Nu poate tolera nici dumnealui această problemă, sunt sigură că va lua măsuri", a spus Firea.

Potrivit reprezentanţilor Iridex, societatea este nevoită să sisteze preluarea deşeurilor respective întrucât operatorul de salubritate refuză plata taxei de 80 de lei pe tonă pentru deşeurile eliminate prin depozitare, taxă intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Reprezentanţii Iridex susţin că au informat încă din noiembrie autorităţile publice locale şi autoritatea centrală şi locală de mediu, dar şi operatorii de salubritate cu privire la această taxă şi că majoritatea autorităţilor locale din Bucureşti şi din judeţul Ilfov cu care Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Chiajna are contract, au înţeles obligativitatea acestei taxe şi au aprobat noile tarife.

Taxa de 80 de lei pe tona de gunoi reprezintă transpunerea directivelor europene care vizează încurajarea colectării selective a deşeurilor. Aceasta urmează să fie colectată de la populaţie de către autorităţile locale, virată operatorului de salubritate, care la rândul său plăteşte această sumă către operatorul depozitului şi mai departe acesta virează taxa către Administraţia Fondului de Mediu, o instituţie aflată în subordinea Guvernului, explică reprezentanţii Iridex.

Cu toate acestea, pentru moment, în ţară nu este implementată colectarea selectivă a deşeurilor, iar majoritatea  deşeurilor sunt colectate în amestec şi ajung direct la eliminare prin depozitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.