În campania electorală pentru alegerile parlamentare au fost deschise 35 de dosare penale, dintre care 21 pentru coruperea alegătorului şi au fost amendate 164 de persoane, pentru fapte prevăzute de legea privind alegerile, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ceea ce am observat cu ocazia acestui proces electoral a fost că, în general, s-au respectat măsurile şi normele din cadrul legal privind modul de desfăşurare a campaniei electorale. Am avut mult mai puţine incidente şi sesizări decât cu ocazia altor alegeri”, a spus Dragoş Tudorache.

Ministrul a precizat că, în perioada 11 noiembrie - 8 decembrie, au fost înregistrate 308 sesizări, dintre care 26 nu s-au confirmat, 29 au fost transmise pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă şi una către un Birou Electoral Judeţean.

În urma verificărilor făcute în cazul acestor sesizări au fost sancţionate contravenţional 164 de persoane pentru fapte prevăzute de Legea 208/2015 privind alegerile şi au fost deschise 35 de dosare penale, dintre care 21 pentru coruperea alegătorilor.

"În această cifră sunt incluse şi acele dosare la care s-a făcut referire în spaţiul public de către diverşi factori politici, care au văzut şi au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Ministerul urmăreşte aceste sesizări. Dau toate asigurările că nu a existat sesizare în această perioadă a campaniei electorale care să nu fie urmărită, conform legii, de către structurile Ministerului de Interne. Toate referirile făcute în spaţiul public, în judeţul Arad ultima făcută, şi cele referitoare la situaţii asemănătoare din judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Vâlcea, toate aceste sesizări au fost înregistrate şi urmate de deschiderea unor dosare penale care sunt acum în curs de investigare de către procurorii competenţi”, a mai spus Tudorache.

Ministrul a precizat că, în campania electorală, poliţiştii şi jandarmii au asigurat derularea în bune condiţii a 427 de manifestaţii electorale, organizate în 286 de localităţi.

Printre contravenţiile prevăzute de Legea 208/2015 sunt: încălcarea dispoziţiilor referitoare la afişarea propunerilor de candidaturi; neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite; acceptarea de către un cetăţean a candidaturii în mai multe circumscripţii electorale sau atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor, cu excepţia candidaturilor propuse de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale; nerespectarea deciziilor şi hotărârilor birourilor şi oficiilor electorale, precum şi ale Autorităţii Electorale Permanente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.