Deputatul USR PLUS Tudor Pop a anunţat miercuri că depune la Parlament proiectul legii asistenţei medicale mobile, o iniţiativă care va permite organizarea de caravane pentru pacienţii din zonele defavorizate, iar serviciile respective vor fi decontate în unitatea sanitară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Sâmbătă, la Negreni, 95 de persoane au beneficiat de analize şi consult de specialitate. O parte dintre ei sunt oameni în vârstă, sunt, dacă vreţi, bunicii noştri care ajung mai rar sau chiar deloc la un medic. Această caravană se întâmplă datorită unor medici tineri, medici rezidenţi, care an de an se duc în aceste caravane în mediul rural. Aceste acţiuni se întâmplă pe bază de voluntariat. Satul românesc se confruntă cu o mare criză de personal medical şi cu o criză de acces la servicii medicale, la servicii de prevenţie şi la servicii de educaţie în sănătate, iar asta aduce cu sine o grămadă de probleme şi tragedii. Avem nevoie de o lege care să finanţeze şi să faciliteze genul acesta de intervenţii, pentru că nu putem salva o ţară întreagă doar pe bază de voluntariat şi de fonduri private. În ultimele luni am lucrat la o iniţiativă legislativă ce reglementează şi îmbunătăţeşte accesul la acest tip de servicii medicale mobile pentru pacienţii din zone defavorizate. Se numeşte legea asistenţei medicale mobile. Este un proiect complementar medicinei de familie şi asistenţei medicale comunitare”, a afirmat Tudor Pop, miercuri la Parlament. 
 
El a adăugat că trebuie creat cadrul legal care să le dea medicilor posibilitatea să acorde acest tip de consultaţii „în deplasare”.
 
„La ora actuală medicii nu se pot detaşa de unitatea la care sunt angajaţi, iar aceste servicii nu pot fi decontate. Deci am rezolvat această problemă”, a mai explicat deputatul USR PLUS.
 
„Avem acum în România 1.100 de localităţi unde există fie un mediator sanitar, fie un asistent medical comunitar. Necesarul este de minim 3.000 de angajaţi şi pot fi plătiţi din fonduri europene. În curând, vom avea banii şi din PNRR pentru centre comunitare integrate şi dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală mobilă. Vom avea şi o lege care va facilita accesul medicilor specialişti în mediul rural, în cadrul acestor servicii. Dar să nu uităm că absolut totul trece pe la primar. El organizează concurs pentru angajarea lor, el se asigură că cei angajaţi îşi fac treaba pentru care sunt plătiţi, el trebuie să faciliteze accesul la servicii de sănătate şi educaţie sanitară”, a mai explicat Pop, într-o postare pe Facebook. 
 
La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate Vlad Berbecar a spus că prin acest proiect de lege va fi creat cadrul legal pentru a se desfăşura caravanele medicale care pot oferi servicii în mediul rural.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.