Având în vedere că pandemia de COVID-19 continuă să afecteze nivelul traficului feroviar, Consiliul a prelungit până la 30 iunie 2022 măsurile de urgenţă instituite în octombrie 2020 pentru a atenua impactul pandemiei asupra sectorului. Măsurile oferă statelor membre posibilitatea de a acorda scutiri de la anumite tarife de utilizare a infrastructurii de către companiile feroviare, asigurând în acelaşi timp o rambursare în timp util a furnizorilor de infrastructură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cauza imprevizibilităţii epidemiei de COVID-19, s-a decis, de asemenea, să se extindă până la 31 decembrie 2023 competenţele Comisiei de a prelungi măsura prin acte delegate, dacă este necesar, cu perioade de câte maximum şase luni, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Statele membre vor continua să informeze Comisia cu privire la măsurile pe care le iau, iar aceasta va face publice informările respective.

Actul legislativ urmează să fie semnat joi de ambele instituţii şi să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE la 28 februarie.

Sursa citată mai precizează că actul va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial şi se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2022.

La 7 octombrie 2020, Consiliul şi Parlamentul European au adoptat o derogare temporară de la normele existente privind perceperea de tarife pentru utilizarea infrastructurii feroviare, care se aplica retroactiv de la 1 martie 2020 până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de necesităţi. Comisia Europeană, căreia i-a fost delegată competenţa de către cei doi colegiuitori, a prelungit această perioadă până la 14 aprilie 2022.

Parlamentul European a votat această prelungire a măsurilor la 16 februarie 2022, la Strasbourg, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.