Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie, a dispus ca, în următoarea săptămână, să fie evaluaţi toţi asistenţăă maternali de peste 65 de ani din România, în contextul incidentului din judeţul Timiş, unde o fetiţă de 4 ani a murit în timp ce se afla în grija unui astfel de asistent. De asemenea, autorităţile analizează posibilitatea modificării condiţiilor de obţinere a atestatului, dar şi alte măsuri, după ce se va finaliza controlul dispus la sediul DGASPC Timiş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În contextul cazului tragic din judeţul Timiş, unde o fetiţă de 4 ani, aflată în plasament la un asistent maternal profesionist a decedat, în luna decembrie, reamintim că preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie, a demarat la începutul lunii ianuarie o misiune de evaluare şi control pe managementul protecţiei sociale. Până în momentul de faţă, conducerea ANPDCA  a efectuat deplasări de lucru în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Timiş”, a anunţă, vineri, ANPDCA, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în judeţul Timiş, a fost analizat cazul şi managementul acestuia, urmând ca săptămâna viitoare să fie întocmit un raport şi o listă de propuneri pe care le vom da publicităţii.

”Concret, preşedintele ANPDCA a dispus trimiterea Corpului de Control la DGASPC Timiş, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat acest caz la nivelul Direcţiei. De asemenea, amintim că preşedintele ANPDCA s-a deplasat personal în Timiş pentru a se asigura că la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-au luat toate măsurile pentru punerea în siguranţă şi îngrijirea adecvată a celorlalţi doi minori, care, la momentul incidentului se aflau în grija aceluiaşi asistent maternal. Cei doi erau fraţii fetiţei decedate şi au fost preluaţi de un alt asistent maternal. Ei beneficiază, în acest moment, de toate condiţiile necesare creşterii lor, acordându-li-se întreaga atenţie şi sprijin total pentru a depăşi trauma prin care au trecut”, a mai transmis instituţia.

Totodată, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie, a solicitat tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară şi din Municipiul Bucureşti o evidenţă la zi şi o evaluare a tuturor asistenţilor maternali profesionişti, cu atestat valabil şi aflaţi în contract cu DGASPC, a căror vârstă a depăşit vârsta legală de pensionare (65 de ani), precum şi a evoluţiei dezvoltării fizice, mentale, morale şi sociale a copiilor îngrijiţi de aceştia.

Potrivit datelor anunţate de ANPDCA, termenul limită pentru această analiză este o săptămână.

”În plus, se va continua această evaluare pentru toţi asistenţii maternali din România, termenul de finalizare al acestor evaluări fiind de două luni. Precizăm că în funcţie de concluziile rezultate în urma analizei datelor primite din teritoriu, precum şi în urma raportului Corpului de Control care desfăşoară o misiune de verificare a DGASPC Timiş, vom identifica măsurile care se impun, inclusiv de natură legislativă, pentru a proteja în primul rând interesul superior al copilului, având în vedere că orice persoană care îşi asumă o astfel de responsabilitate trebuie să dispună de abilităţile şi competenţele necesare creşterii şi îngrijirii unui copil minor”, a mai transmis instituţia.

De asemenea, ANPDCA anunţă că este în analiză modificarea HG 679/2003 privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului maternal profesionist.

”Această analiză se realizează  cu consultarea preşedinţilor de Consilii Judeţene, având în vedere că principalii furnizori de servicii sociale sunt în directa lor subordonare”, a transmis instituţia.

Aceasta anunţă că, din cei 39.224 de copii aflaţi în sistemul de protecţie specială, 15.957 se află în grija asistenţilor maternali, 9.673 la rude până la gradul IV, 2.930 la alte persoane, 8.553 în servici rezidenţiale publice şi 2.111 în servicii rezidenţiale de stat, tocmai de aceea considerăm că se impune o analiză atentă în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei din domeniu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.