Municipiul Buzău este vulnerabil în cazul producerii unui cutremur major, a afirmat, luni, pe contul său de Facebook, primarul Constantin Toma, care a precizat, totodată, că sunt foarte multe blocuri cu bulină roşie şi că face demersuri pentru a atrage finanţare în scopul consolidării imobilelor cu probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o postare video pe contul său de Facebook, primarul Buzăului Constantin Toma a declarat că oraşul este vulnerabil în cazul unui cutremur major, edilul şef precizând că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când a avut loc seismul de 5, 3 grade pe scara Richter a fost trezit din somn, asemenea tuturor buzoienilor.

Edilul spune că a solicitat, cu câteva săptămâni în urmă, date despre legislaţia în domeniu pentru a putea atrage finanţare guvernamentală pentru consolidarea blocurilor cu probleme din oraşul Buzău.

”Buzău este vulnerabil în ce priveşte un cutremur major. Avem foarte multe blocuri care au bulină roşie, avem un bloc care a fost proiectat şi executat prost, avem blocurile din centrul oraşului care sunt  făcute în perioada anilor '60.  Am solicitat, în urmă cu câteva săptămâni, toate informaţiile necesare despre legislaţie ca  să putem atrage fonduri de la Guvern pentru că Primăria e subfinanţată,  ca majoritatea primăriilor din această ţară. Primăriile nu primesc decât circa 20 la sută din banii care se strâng la Bucureşti din contribuţiile tuturor. Din acest punct de vedere. România e pe ultimul  loc în Uniunea Europeană în ce priveşte finanţarea UAT-urilor, şi Bulgaria e mai sus decât noi are circa 22-23 la sută din bugetul central alocat localităţilor”, a declarat primarul Constantin Toma.

Un cutremur cu magnitudine 5,3, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

O replică a seismului, de 2,7 pe Richter, s-a produs la ora 2,48, tot în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 76 de kilometri, mai arată INFP.

Mişcarea seismică s-a simţit pe întreg teritoriul României, dar şi în Republica Moldova.

Seismul s-a resimţit în Bucureşti, Iaşi, Braşov, Galaţi şi Craiova, dar şi în  Kiev, Vidin şi Sofia, potrivit site-ului earthquake-report.com.

De la începutul anului, au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie şi 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.