Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că preşedintele nu ar avea niciun motiv să nu promulge legea bugetului de stat şi că "taxa pe lăcomie” nu este luată în calcul în construirea acestuia. Teodorovici anunţă şi că programul Prima Casă va avea buget şi anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cred că nu se va ajunge chiar la acel nivel încât să ni se blocheze de către preşedinte şi bugetul. (...) Refuz să cred, într-o ţară europeană în cursul unei preşedinţii a Consiliului, deci unică situaţie în România, să retrimiţi în Parlament un buget pe care Parlamentul ţi-l adoptă. Nu ai de ce. Nu ai niciun fel de motiv, decât dorinţa de a bloca ceva. De-asta eu sper, haideţi să luăm pas cu pas, cum dânsul ne învaţă foarte des, să încercăm cu toţii, nu doar noi, să respectăm legea şi Constituţia şi lucrurile vor fi exact cum am spus noi", a declarat Eugen Orlando Teodorovici, duminică seară, într-o emisiune la Antena 3.

Teodorovici a spus că aşa-numita "taxă pe lăcomie” nu este luată în calcul în bugetul pentru anul 2019.

"Apropo de economie, taxa pe lăcomie este zero în buget alocarea, bugetată. Nu anticipă niciun leu. Noi nu vrem să taxăm. Vrem să descurajăm banca să mai aplice astfel de dobânzi atât de mari şi nejustificate faţă de români. Şi în energie, la fel, noi pierdem, ca stat, prin acele taxe, în zona de energie, pentru că dividendele vor fi mai mici şi implicit eu, stat, câştig mai puţin, dar tocmai pentru economie, pentru consumatorul casnic este măsura aceasta luată", a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Eugen Teodorovici a spus că pentru anul 2018 deficitul bugetar va fi mai mic de 3, "undeva la 2,9, în zona aceea", iar în condiţiile în care deficitul pentru anul trecut a fost planificat la 2,97, acesta va fi mai mic, urmând ca la finalul lunii martie să fie gata cifrele oficiale.

"Pe 2019, nici vorbă de deficitul de 5. Undeva poate spre jumate de cifra pe care unii şi alţii o lansează, de 5", a adăugat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat şi că programul Prima Casă va avea şi în anul 2019 buget, însă suma alocată nu a fost stabilită deocamdată, spunând că acest program va avea componentă socială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.