Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 iar în acest context evaluează capacitatea spitalelor de a face faţă unei astfel de situaţii. Tătaru mai declară ca va fi evaluată inclusiv capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi şi trata pacienţi cu SARS-Cov-2, în contextul în care începe anul şcolar şi este posibilă o transmitere mai mare în rândul copiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de  reluarea activităţii în unităţile de deschide cu capacitate închisă, teatre, cinematografe, tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere. Repet ce spunem în ultima perioadă, această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii pentru a avea o transmitere comunitară scăzută. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical” a declarat ministrul Sănătăţii vineri, la Sfântu Gheorghe. 

Acesta a adăugat că evaluarea capacităţii de terapie intensivă „rămâne primordială” pentru autorităţile din domeniul sănătăţii. 
„Din câte ştim cam cinci la sută din cazurile care vin vor merge în terapie intensivă. Din studiile făcute de noi o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1500 de pacienţi noi timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate pentru a avea o transmitere comunitară scăzută” a mai spus Tătaru. 
În contextul în care urmează deschiderea unui nou an şcolar, Nelu Tătaru a anunţat că se va face o evaluare a capacităţii spitalelor de pediatrie, pentru a se cunoaşte capacitatea acestora de a trata copii infectaţi cu SARS-CoV-2.

Tătaru afirma joi că România se află pe un platou de stabilizare a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, numărul de 1.504 cazuri noi anunţat joi fiind raportat la 25.000 de teste.

"Ne aşteptăm la o scădere a numărului de cazuri, nu foarte rapidă, dar va fi o scădere de la o săptămână la alta. Am simţit acest lucru în ultimele două săptămâni, dar nu am scăpat de pericol", spune el.

Coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, Ionel Oprea, a cerut spitalelor să comunice care este capacitatea maximă pentru izolarea copiilor, pentru situaţia în care apar cazuri de COVID-19 după începerea anului şcolar.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.