Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat că a avut discuţii cu omologul din Ucraina, iar toate datele colectate de agenţiile din Ucraina şi România certifică faptul că nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată. „Datele măsurate, datele validate şi cele transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau la nivelul populaţiei”, a adăugat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Despre Centrala Nucleară de la Zaporijjea, luni am avut o discuţie destul de lungă cu domnul ministru al Mediului din Ucraina şi domnul Strilets a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiaţiilor din Ucraina este funcţional. A fost dezvoltat şi completat cu noi unităţi de măsurare a radiaţiilor, în urma donaţiilor primite de la statele europene. Este un sistem care rapoartează zilnic datele măsurate şi le trimite la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, aşa cum facem şi noi. Reţeaua naţională pentru supravegherea radioactivităţii mediului care funcţionează sub autoritatea Agenţiei Naţionale pentru Mediu este o reţea funcţională, o reţea care preia zilnic datele, unde se validează zilnic datele şi se trimit la Agenţia Internaţională”, a declarat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a mai spus că măsurarea datelor va fi continuă, zilnică, iar ministerul va colabora permanent cu ministerul din Ucraina.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

„Datele măsurate, datele validate şi cele transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau la nivelul populaţiei. De la începutul războiului, această monitorizare este una continuă. Validările de date se fac continuu, zilnic. În perioadele în care am avut situaţii sau informaţii din Ucraina cu privire la o potenţială activitate nucleară sau probleme potenţiale la aceste centrale, am făcut validări mai dese, chiar din oră în oră. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România. Facem acest lucru în continuare, în colaborare cu colegii noştri şi cu ministerul din Ucraina. Avem contact permanent, furnizăm şi primim informaţii în mod permanent de la colegii noştri din Ucraina”, a completat Barna. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.