Senatorul UDMR Tánczos Barna a declarat, marţi, la Miercurea Ciuc, că este "extrem de neplăcut” pentru comunitatea maghiară din România să sărbătorească Ziua Maghiarilor de Pretutindeni când un ministru al unui guvern tehnocrat susţine că "drepturile fundamentale reprezintă un lux teoretic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este extrem de neplăcut ca, după 168 ani, să sărbătoreşti în România, în Transilvania, acest eveniment (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - n.r). având lângă tine o declaraţie absolut halucinantă a unui ministru dintr-un guvern tehnocrat care spune că în 2016, şi indiferent de context şi de situaţie, drepturile fundamentale ale omului reprezintă un lux teoretic. Nu cred că tinerii de la Budapesta, din Franţa, din Austria sau din Polonia, acum 168 de ani, şi-au jertfit viaţa pentru un asemenea viitor. Nu cred că tinerii de la Timişoara, din Bucureşti, din Cluj sau din orice alt oraş din ţară s-ar fi simţit bine în 1989 în decembrie dacă s-ar fi dus la o tribună a Revoluţiei cineva şi ar fi spus că, indiferent de situaţie şi de context, drepturile omului reprezintă un lux teoretic. Este inadmisibil din partea celui care ar trebui să fie principalul susţinător şi protector al drepturilor omului în faţa persecutorilor, în faţa procurorilor sau oricui pune în paranteză dreptul fundamental al omului modern, într-o Europă modernă”, a declarat liderul grupului UDMR din Senat.

Tanczos Barna a mai spus că, "fără doar şi poate”, 15 Martie este ziua libertăţii şi "ziua principiilor democraţiei moderne” nu doar pentru maghiari, ci pentru toţi europenii.

Luni, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, pe pagina sa de Facebook, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective.

'(...) OUG nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic (...).'', a scris Prună, între altele, pe pagina sa de Facebook.

Mii de maghiari din Harghita au participat , marţi, la manifestările organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni la Miercurea Ciuc, la Odorheiu Secuiesc şi la Vârful Nyerges.

La Vârful Nyerges, denumit şi Pasul Caşin, câteva sute de  persoane au comemorat, la monumentul ridicat spre amintirea celor aproximativ 200 de secui ucişi în timpul Revoluţiei Paşoptiste, în lupta cu armatele ţariste şi austro-ungare, printre participanţi fiind consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál, reprezentanţii UDMR, primari din zonă şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

În discursul său, preşedintele CJ Harghita a sublinit că naţiunea maghiară, de la paşoptişti încoace, nu şi-a dorit altceva decât "ceea ce a fost menţionat în cele 12 puncte ale textului proclamaţiei: să fie pace, libertate şi înţelegere”, iar din "triada” de deziderate, "libertatea este dată”.

El a mai afirmat că în viaţa publică din zona Ciuc "întotdeauna a existat pace şi armonie”, însă există provocări "care urmăresc interese personale”, iar din "motive politice” pacea este "perturbată, se creează dispute care degenerează în circ”.

La Miercurea Ciuc, câteva sute de persoane s-au adunat la statuia generalului Gál Sándor, unde manifestările comemorative au debutat cu intonarea imnurilor României şi al Ungariei. Aici, consilierul local Marius Tepeluş a citit mesajul premierului român Dacian Cioloş, iar consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál, a citit mesajul transmis de premierul ungar Orbán Viktor, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Preturindeni.

Purtând în mâini drapele secuieşti şi ale maghiarilor de pretutindeni, participanţii au pornit apoi în marş către Piaţa Cetăţii, unde s-a desfăşurat manifestarea centrală a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Pe scena amenajată în faţa Primăriei, au fost ţinute discursuri despre importanţa Revoluţiei Paşoptiste, urmate de momente artistice, susţinute de Corul de fete al Gimnaziului Kossuth Lajos din Cegléd - Ungaria, corul mixt al Liceului de Artă „Nagy István”, din Miercurea Ciuc, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita şi Fanfara din Sânsimion.

La finalul evenimentului, au fost depuse coroane la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu şi a fost intonat imnul secuiesc.

Manifestări similare la care au participat aproximativ o mie de persoane au avut loc şi la Odorheiu Secuiesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.