Câteva sute de muncitori au mărşăluit, luni, pe platforma siderurgică a Combinatului ArcelorMittal Galaţi, nemulţumiţi de stadiul negocierilor privind noul contract colectiv de muncă. Discuţiile vor continua în cursul zilei de marţi, muncitorii fiind decişi să protesteze în continuare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muncitorii de la ArcelorMittal Galaţi, strânşi, luni, în faţa sediului administrativ al companiei, au mărşăluit în cursul după-amiezii până la poarta principală a combinatului, după care au mers în faţa clădirii biroului de resurse umane pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de oferta salarială avansată de conducerea companiei.

Ulterior, coloana de protestatari s-a deplasat înapoi spre poarta combinatului, însă numărul manifestanţilor, care ajunsese la un moment la circa o mie de persoane, a scăzut semnificativ.

Deocamdată nu s-a ajuns la nicio înţelegere între administraţia Combinatului ArcelorMittal Galaţi şi sindicalişti privind noul contract colectiv de muncă, marţi fiind programată o nouă rundă de negocieri.

Muncitorii de la Combinatul ArcelorMittal din Galaţi au declanşat, luni, o nouă acţiune de protest, fiind nemulţumiţi de oferta salarială a administraţiei companiei, în condiţiile în care s-a convenit ca, până pe 26 ianuarie, să se încheie negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

Muncitorii spun că, dacă nu se va ajunge la o înţelegere privind majorările salariale solicitate de către sindicalişti, vor continua să declanşeze acţiuni de protest care ar putea culmina cu oprirea lucrului.

"ArcelorMittal Galaţi îşi menţine angajamentul de a îmbunătăţi situaţia socială a angajaţilor dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuţiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susţinuţi de compania-mamă prin investiţii fără precedent, atât în oameni cât şi în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun şi aproape de o revenire, mulţumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toţii. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creştere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflaţiei de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% - pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea şi înţelepciunea colegilor noştri, care înţeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situaţiei nu poate aduce mai multe resurse pentru creşterea salariilor şi că asemenea situaţii trebuie abordate prin măsuri legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Câteva sute de muncitori de pe platforma siderurgică a Combinatului ArcelorMittal Galaţi au protestat şi pe 16 ianuarie în faţa sediului administrativ, solicitând salarii mai mari, în condiţiile în care în această perioada se poartă negocieri pentru noul contract colectiv de muncă. Muncitorii au forţat intrarea în sediul administrativ, iar un geam a fost spart.

Practic, administraţia este dispusă să ofere o creştere a veniturilor angajaţilor, incluzând şi sporurile, până la suma maximă de 250 de lei, în două etape, una aplicabilă de la 1 ianuarie 2018, iar cealaltă de la 1 ianuarie 2019, în timp ce sindicaliştii doresc o majorare cu 350 de lei pentru toate salariile angajaţilor şi prime de 400 de lei. Pe de altă parte, administraţia combinatului doreşte ca noul contract colectiv de muncă să fie încheiat pentru doi ani, în timp ce sindicaliştii vor încheierea contractului pentru o perioadă de doar un an.

Vechiul CCM a expirat pe 15 ianuarie, iar până pe 26 ianuarie se poartă negocieri între conducerea combinatului şi sindicatul AMG Siderurgistul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.