Poliţiştii suceveni au efectuat acţiuni de verificare şi control cu privire la transporturile de materiale lemnos, fiind confiscaţi 934,49 metri cubi de material lemnos precum lem rotund răşinoare, foioase şi cherestea în valoare de 770.267 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Au fost idetificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale şi fiind confiscate cantităţile de material lemnos transportate ilegal. De asemenea, au fost efectuate controale şi la unităţi economice de profil, fiind confiscate cantităţi semnificative de material lemnos şi fiind aplicate sancţiuni contravenţionale. În vederea verificării unor informaţii primite existente la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul de Investigare a Criminalităţii din Mediul de Afaceri, in perioada 14.06.2023 - 15.06.2023, poliţiştii Biroul de Investigare a Criminalităţii din Mediul de Afaceri  din cadrul S.I.C.E., au organizat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, a delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Judeţului Suceava.

Acţiunea a vizat definitivarea verificărilor cu privire la doi agenţi economici, activităţi ce au fost demarate în luna februarie 2023, prin efectuarea activităţilor în teren (inventarierea masei lemnoase), compararea stocurilor fizice cu cele scriptice şi luarea măsurilor legale.

Conform sursei citate, în cadrul acţiunii au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 70.000 lei la Legea nr. 171/2010.

De asemenea, au fost confiscaţi 934,49 mc. material lemnos (lemn rotund răşinoase / foiase şi cherestea) în valoare de 770.267 lei.

„Având în vedere Planul de Acţiune pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialelor lemnoase ”Scutul Pădurii”, în perioada 15.06. – 16.06.2023, poliţiştii din cadrul Secţiei 15 de Poliţie Rurală Vatra Dornei, împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au procedat la efectuarea unui control la o societate din localitatea Neagra Şarului, societate comercială, ce are ca profil de activitate exploatarea şi debitarea materialului lemnos”, mai indică sursa menţionată.

La finalizarea verificărilor, au fost constatate diferenţe între stocurile scriptice şi cele faptice, respectiv un plus de 8,07 m3 lemn rotund răşinoase în valoare totală de 1.501 lei şi un minus de 6,70 m3 resturi de lemn în valoare totală de 714 lei. De asemenea, s-a constat că la data de 02.06.2023 societatea a transportat material lemnos fără conexiune permanentă de date mobile active pe toată perioada transportului până la destinaţie.

Astfel, cantitatea de material lemnos mai sus amintită a fost confiscată şi au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale în valoare de  10.000 lei, în baza art. 19, alin. 1, lit. (a), art. 19 alin. 2 lit. (e) pct. 1 şi art. 19 alin. 2 indice 3 lit. (a) din Legea 171/2010.

Totodată, au fost continuate şi verificările privind transportul materialulul lemnos pe drumurile publice.

Astfel, la data de 16.06.2023, orele 09:30, în timp ce patrula de serviciu din cadrul Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Mălini, acţiona pe linie de silvicultură, au oprit pentru control pe strada Dispensarului din satul Mălini, com. Mălini, jud. Suceava, o autoutilitară condusă de către un bărbat din satul Sasca Nouă, com.Cornu Luncii, jud. Suceava, care transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, motiv pentru care s-a procedat la însoţirea la Ocolul Silvic Mălini în vederea confiscării materialului lemnos.

Totodată,a fost verificat transportului de material lemnos în aplicaţia SUMAL, ocazie cu care s-a constat faptul că nu există un aviz de însoţire a materialului lemnos emis pentru autoutilitară. În urma inventarierii cantităţii de material lemnos au rezultat cantitatea de 3,12 mc cherestea răşinoase,  în valoare totală  de 2.308 lei. Şoferul a fost sancţionat contravenţional conform Legii 171/2010 cu amendă în valoare de 4.000 de lei pentru transportul cantităţii de material lemnos fără documente de provenienţă.

Materialul lemnos confiscat a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Mălini.

De asemenea, pe 17 iunie, orele 11.20, patrula auto din cadrul Secţiei de Poliţie Burdujeni a oprit pentru control pe strada Calea Burdujeni, o autoutilitară aceasta încărcată cu lemn de foc de esenţă molid.

S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care a fost constatat faptul că la volanul acesteia se afla un bărbat din sat/comuna Valea Moldovei, judeţul Suceava.

În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că transportă cantitatea de 3,85 mc, lemn de foc, având aviz de însoţire pentru cantitatea de 2,10 mc lemn de foc, rezultând astfel o diferenţă de 1.75 mc lemn de foc de esenţă molid.

Conducătorul autoutilitarei, a fost sancţionat contravenţional conform art. 19, alin. 2, lit „b” pct. 1 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 1,75 mc lemn de foc de esenţă molid, în valoare de 269 lei a fost ridicată în vederea confiscării şi predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.

Tot pe 17 iunie, ora 18.45, poliţiştii Secţiei 14 Poliţie Rurală Vama, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza localităţii Vama, jud Suceava au depistat pe DN 17 Vama o autoutilitară, care se deplasa din direcţia Molid către Vama, fiind încărcată cu material lemnos, mai indică sursa amintită.

Lucrătorii de poliţie au procedat la verificarea nr. de înmatriculare în aplicaţia SUMAL 2.0, constatându-se că nu are emise documente specifice transportului de material lemnos.

S-a procedat la oprirea regulamentară a autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volan se afla un bărbat din localitatea Vama, jud. Suceava, care fiind întrebat de documentele de însoţire ale transportului, acesta a declarat că nu are emise documente.

Autoutilitara a fost condusă la Depozitul pentru Buşteni Dragoşa, unde s-a procedat la cubarea materialului, rezultând un volum total de 2,75 mc lemn de foc, specia fag.

Materialul lemnos a fost predat în custodia depozitului pentru Buşteni Dragoşa, iar faţă de şofer a fost luată măsura sancţionării contravenţionale conform Legii 171/2010.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.