Studenţii la medicină discută, în cadrul “Zilelor Educaţiei Medicale”, organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală despre infecţiile nosocomiale, considerând că trebuie conştientizat acest subiect încă din anii de pregătire, despre rezistenţa la antibiotice, dar şi despre mişcarea antivaccinare, care a prins un avânt extraordinar în ultima perioadă, a declarat reprezentanta Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), Adelina Afetelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cum luptăm împotriva infecţiilor nosocomiale? Ce alternative avem în contextul rezistenţei la antibiotice? Cum putem îmbunătăţi climatul medical românesc? Acestea sunt doar câteva dintre temele celei de-a-X-a ediţii a proiectului demarat în 2008, «Zilele Educaţiei Medicale» care se desfăşoară în  Palatul Facultăţii de Medicină  şi în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Bals, de luni şi până în 2 aprilie", a explicat reprezentanta SSMB.

Ea a adăugat că tema rezistenţei la antibiotice a fost impusă de contextul social actual.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"În legătură cu tema aleasă de noi, scopul primei părţi a evenimentului (infecţiile nosocomiale) a fost să conştientizăm studenţii la medicină şi să îi informăm despre potenţialele infecţii ce pot fi receptate în spitale, dar şi despre importanţa menţinerii unei asepsii şi antisepsii riguroase, iar cea de-a doua parte a temei noastre (rezistenţa la antibiotice) a fost impusă de contextul social actual şi de către mişcarea de antivaccinare, care a prins un avânt extraordinar în ultima perioadă” a declarat Adelina Afetelor.

Reprezentanta SSMB a mai arătat că studenţii pot pune în practică, în cadrul unor workshop-uri, informaţiile aflate de-a lungul timpului. 

"Pot realiza singuri o ecografie abdominală sau cardiacă, pot opera aparate de spirometrie sau pot exersa diverse tehnici chirurgicale pe material biologic. Deoarece scopul initial al proiectului a fost orientarea profesională a studenţilor, anul acesta a fost realizat un workshop în  premieră, «Cum îmi aleg specializarea? Tehnici de Autoidentificare Vocaţională», care isi propune să aplice studenţilor diverse teste de autocunoaştere, teste de aptitudini, care să îi ajute pe studenţii din ani terminali să descopere cea mai bună opţiune de carieră", a explicat studenta.

La rândul ei, coordonatoarea Zilelor Educaţiei Medicale, Adelina-Mihaela Sorescu, a spus că studenţii au acces gratuit la un număr impresionant de evenimente ştiinţifice medicale.

"«Zilele Educaţiei Medicale» constituie, pentru mine, probabil unul din cele mai importante proiecte în care m-am implicat până în acest moment. Motivul este unul simplu, pentru că oferă studenţilor Facultăţii de Medicină acces în mod gratuit la un număr impresionant de evenimente ştiinţifice medicale, de o foarte mare calitate. Ca student la medicină resimţi destul de mult viteza de actualizare a informaţiilor pe care le primeşti în cadrul facultăţii. De aceea este nevoie de aceste evenimente extracuricculare, care ne prezintă cele mai noi descoperiri din diverse domenii. Familiarizarea studenţilor cu mediul academic, dar şi unirea comunităţii studenţesti sub semnul unui interes comun, acela al evoluţiei profesionale, sunt obiectivele pe care «Zilele Educaţiei Medicale» şi le-a impus şi pe care le-a îndeplinit cu succes până în prezent, iar ediţia din acest an va continua această tradiţie”, a spus Adelina-Mihaela Sorescu.

Evenimentul, organizat de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, reuneşte 40 de conferinţe şi 20 de workshop-uri, având ca invitaţi personalităţi din lumea medicală, precum Leon Dănăilă, Mircea Ioan Popa, Ion Fulga sau Cătălina Poiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.