Femeia infectată cu virusul Zika a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din 5 până în 7 iulie, iar în timpul spitalizării acesteia nu a fost necesară luarea unor măsuri speciale, întrucât riscul de transmitere a infecţiei este redus, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, precizând că în prezent nu se pune problema unei alerte epidemiologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ea a venit în clinica noastră pe data de 5 iulie, când a fost şi internată. A fost spitalizată pentru 48 de ore, externându-se pe data de 7 iulie, deoarece starea ei se ameliorase vizibil pe parcursul celor 48 de ore. (…) A fost în secţia de boli infecţioase şi tropicale, nu s-au luat măsuri speciale”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului “Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu.

Ea a precizat că riscul de a transmite infecţia altor persoane este extrem de redus.

“Nu se pune problema unei alerte epidemiologice în acest moment. Este vorba doar despre exotismul cazului. Tratamentul este doar simptomatic, antitermice şi atât”, a precizat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului “Victor Babeş” a precizat că virusul dispare mai rapid din sânge, în aproximativ o săptămână, în timp ce în urină persistă până la două-trei săptămâni.

“Evitarea sarcinii trebuie făcute pe perioadă de câteva luni, zic eu în jur de un an, pentru că datele nu sunt foarte certe în acest moment. Oricum, pacienta nu avea în planurile ei apropiate o sarcină şi nici nu era însărcinată, aşa că nu intră în discuţie această problemă. În ceea ce priveşte transmiterea pe cale sexuală, s-au făcut recomandările de relaţii protejate, cel puţin trei luni ar trebui. Dar este cunoscut că transmiterea pe cale sexuală se face mai degrabă de la bărbaţi la femei şi nu viceversa”, a mai spus   purtătorul de cuvânt al Spitalului “Victor Babeş”.

Ea a precizat că principala recomandare ar fi ca femeile care sunt însărcinate sau care au în planurile apropiate o sarcină să nu călătorească în zonele care sunt endemice, cum ar fi Brazilia, America Centrală, America de Sud, Africa şi alte zone care sunt menţionate pe hărţile de risc.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, primul caz de infecţie cu virusul Zika ce a fost confirmat în România, la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat că tânăra a fost în Martinica în interes de serviciu şi s-a prezentat la spital a doua zi după revenirea în ţară, întrucât avea febră şi erupţii.

Persoanele care vin din ţări cu risc de infecţie şi prezintă erupţii, febră, dureri musculare, dureri de cap şi conjunctivită trebuie să se prezinte imediat la medic. 

Specialiştii recomandă celor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, să aibă soluţii care alungă ţânţarii, să se îmbrace cu pantaloni şi bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin şi nici medicaţie profilactivă.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage şi numele. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Ministerul Sănătăţii a anunţat  că virusul Zika trebuie se poate transmite şi prin contact sexual. Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei.

Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înţepăturii de ţânţar sunt: folosirea substanţelor antiţânţari; purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes; plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde se doarme. Folosirea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame infestate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos, totuşi OMS nu a confirmat oficial această teorie.  

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului, ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie înainte de a se deplasa într-o regiune cu transmitere a virusului.

Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze această situaţie medicului care monitorizează sarcina.

“Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii. Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele opt săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin şase luni”, arată Ministerul Sănătăţii.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala trebuie să se prezinte la medic în primele 14 zile de la revenire. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.