Spitalul modular de la Iaşi va fi inaugurat cu întârziere, după ce firma din Turcia care a câştigat licitaţia a anunţat că nu poate aduce la timp cele 100 de containere, din cauza carantinei instituite de autorităţile de la Ankara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Iaşi, toate containerele care formează unitatea medicală mobilă sunt gata pentru livrare, modulele fiind depozitate la sediul companiei turce care a câştigat licitaţia.

Totodată, şefii CJ Iaşi au dezvăluit că reprezentanţii firmei din Turcia au transmis o adresă prin care anunţă că, în perioada 16-19 mai, în Ankara a fost instituită starea de carantină totală şi că interdicţiile impuse de guvernul turc afectează grav activitatea societăţii.

"Ca urmare, producătorul va demara procedurile de transport a containerelor în momentul în care situaţia din Turcia o va permite. Societatea contractantă a invocat forţa majoră şi a solicitat o extindere a termenelor de livrare, respectiv montare şi instalare a spitalului mobil modular“, se arată într-un comunicat al CJ Iaşi.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi afirmă că de la semnarea contractului pentru achiziţia spitalului mobil, în Turcia au fost declarate mai multe perioade de carantină totală, însumând 13 zile.

"La sfârşitul săptămânii trecute am participat la o videoconferinţă cu reprezentanţi ai firmei din Turcia care ne-au asigurat că toate containerele sunt realizate, aşteptând doar posibilitatea de a fi încărcate şi transportate spre România. Ar fi vorba de aproximativ patru kilometri de containere. Facem toate demersurile necesare pentru ca acest spital să ajungă cât mai repede la Iaşi. Am solicitat Guvernului României, în baza tratatelor de cooperare cu Turcia, pe căile diplomatice de care dispune, să ne ofere sprijinul necesar pentru ca acest transport să poată fi realizat în cel mai scurt timp posibil,” a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al EURONEST.

Maricel Popa declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor CJ Iaşi, spitalul va primi în principal pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni şi va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Spitalul va fi amplasat în localitatea Leţcani, la intrarea în municipiul Iaşi.

Unitatea va dispune, printre altele, de zonă de triaj, unitate de primire urgenţe şi terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, dar şi sală de operaţie.

De asemenea, spitalul va avea şi o zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.

Termenul de livrare a noului spital era de maxim 20 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.