În spitalele din judeţul Buzău nu mai sunt locuri pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. Secţia ATI a Spitalului Judeţean este plină şi la fel sunt şi secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie unde se tratează pacienţi cu forme grave şi medii de COVID-19. Medicii fac faţă din ce în ce mai greu afluxului de pacienţi, iar formele de boală sunt mult mai grave decât în valul doi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pot să vă spun că este foarte greu pentru noi toţi, medici, asistente, infirmiere, suntem cu toţii extrem de obosiţi, fluxul de pacienţi este extrem de mare în ultimele 2-3 săptămâni, practic s-a produs un blocaj, întrucât nu mai sunt locuri la oxigen nicăieri în judeţ şi au rămas pacienţi cantonaţi în UPU. Cu ajutorul colegilor noştri sunt trataţi ca şi cum ar fi într-o secţie de spital, colegul meu, şeful secţiei UPU, s-a ocupat de dotarea farmaciei, dar acest lucru nu este normal pentru că practic s-a blocat circuitul şi, după cum bine ştiţi, ambulanţele stau în curtea spitalului", a declarat şeful Secţiei de Pneumologie de la Spitalul Judeţean Buzău, medicul Nicoleta Bîrcă.

Formele de boală cu care buzoienii se prezintă la spital sunt mai grave decât în trecut şi tot mai mulţi pacienţi ajung la medic cu afectare pulmonară serioasă. Chiar şi după spitalizare, pacienţii merg acasă dependenţi de oxigen, dar şi cu alte sechele de natură cardiacă sau neurologică.

"În acest moment, în secţia de Pneumologie avem internaţi 34 de pacienţi COVID, 20 de pacienţi Pneumologie non-COVID şi 14 pacienţi cu TBC pulmonar. Vârstele pacienţilor - între 40 şi 80 de ani, sunt forme mult mai severe ca în valul trecut, cu afectări pulmonare între 40 şi 80%, forme de o gravitate mult mai mare, marea majoritate sunt dependenţi de oxigen, cu flux înalt. Pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 cu forme medii, severe pot rămâne cu multe sechele, în primul rând pulmonare, o parte dintre ei pleacă dependenţi de concentrator de oxigen o perioadă lungă de timp, o lună, două luni şi mai mult. De asemenea, pot rămâne cu sechele cardiace şi sechele neurologice importante", a afirmat medicul Nicoleta Bîrcă.

Medicul a subliniat că este important să se respecte regulile impuse de autorităţi, iar la cel mai mic semn de boală pacienţii să se testeze. 

"Este în primul rând important să respectăm măsurile: purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor, de asemenea, recomand testarea la primele semne de viroză pentru că doar testul COVID ar putea face diferenţa între o viroză obişnuită şi o infecţie cu SARS-COV-2, deci recomand testarea oficială şi după părerea mea, ca medic, singura măsură prin care putem scăpa de această pandemie rămâne vaccinarea, imunizarea populaţiei în masă prin vaccinare. Probabil că se va produce imunizarea în masă, aceasta este părerea mea, din păcate, sunt destul de puţini, dar sunt puţini vaccinaţi si tot sperăm că se vor vaccina mai mult şi astfel vom obţine această imunizare, să se termine şi pandemia", a precizat medicul Nicoleta Bîrcă.

Luni dimineaţă, toate cele 14 locuri din secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău sunt ocupate. Doi pacienţi sunt în stare deosebit de gravă şi sunt intubaţi, în timp ce celelalte 68 de locuri din secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie sunt ocupate. De asemenea, 7 pacienţi pozitivi sunt cantonaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe în aşteptarea eliberării unui loc pentru a fi internaţi pe secţie.

La spitalul suport COVID din Râmnicu Sărat sunt internaţi 121 de pacienţi, iar luni dimineaţă, pentru prima oară după mult timp, niciun pacient nu este intubat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.