Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Iaşi, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului universitar că noile legi ale Educaţiei prevăd o creştere a finanţării universităţilor cu 42%. Totodată, ministrul a precizat că instituţiile de învăţământ superior vor avea autonomie mai mare inclusiv din punct de vedere financiar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Finanţarea universităţilor va creşte cu 42 la sută, conform noilor prevederi. Va creşte finanţarea cu două miliarde de lei chiar în primul an de aplicare a acestei legi. Avem de asemenea posibilitatea ca fiecare universitate să aibă autonomie mai mare din perspectiva financiară”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a declarat că noile legi ale Educaţiei prevăd alocarea a minim 300 de lei pe student bugetat, creşterea fiind în acest caz de 50 la sută.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că în această perioadă ministerul semnează contractele de finanţare pentru digitalizarea universităţilor din România.

”Universităţile ieşene, din totalul de 234 milioane de euro din PNRR prevăzuţi la acest capitol, au o finanţare de peste 100 milioane de lei, din care 40 milioane lei pentru Universitatea Al.I Cuza, 27 pentru Universitatea Gheorghe Asachi, iar 23 milioane de lei pentru UMF”, a spus ministrul Educaţiei.


Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, prin PNRR vor primi finanţare cel puţin 60 de universităţi.

La rândul său, senatorul PNL, Liviu Brătescu a declarat în cadrul aceleiaşi dezbateri că prea mult timp s-a vorbit de importanţa unei noi legi a Educaţiei, dar că lucrurile s-au tot amânat de fiecare dată.

Totodată, senatorul Brătescu susţine că avem de câştigat un pariu la finalul implementării acestor legi, respectiv ca tinerii să înţeleagă rolul şi importanţa educaţiei în societate.

”Dacă vom reuşi să transmitem tinerilor un semnal foarte clar şi anume că este important să fii bine pregătit profesional, că nu mergi degeaba la şcoală, că vei avea o profesie clară pe care ţi-ai asumat-o, iar societatea în ansamblu te respectă pentru şcoala făcută, atunci putem câştiga acest pariu”, a afirmat senatorul Liviu Brătescu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a participat sâmbătă la două dezbateri la Iaşi pe tema legilor Educaţiei, în prima parte a zilei întâlnindu-se cu reprezentanţii învăţământului preuniversitar, după care a urmat dezbaterea cu reprezentanţii mediului academic.

Singurul rector prezent la discuţii a fost Tudorel Toader de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, surse din rândul organizatorilor precizând că ceilalţi rectori se află în concediu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.