Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, care a comandat şi prezentat, marţi, un sondaj privind deschiderea de care tinerii şi părinţii dau dovadă cu privire la educaţia sexuală în şcoli, anunţă că rezultatele sondajului indică faptul că „nu este o contradicţie între valorile ce ţin de familie şi credinţă în raport cu educaţia sexuală”. Majoritatea respondenţilor sunt de părere că e mai bine să primească date despre viaţa intimă de la un specialist decât din surse nesigure.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Nu este o contradicţie între valorile ce ţin de familie şi credinţă în raport cu educaţia sexuală. Este important să ne dăm seama că fără o plasă de siguranţă pentru tineri şi copii, o plasă de siguranţă în faţa nesiguranţei pe care adolescenţa o aduce, faţă de expunerea la realităţile din societate, la bullying, chiar şi în situaţii de pedofilie, fără această plasă de siguranţă, tinerii, cumva sunt lăsaţi nedrept în lume. Şi atunci, venind cu o astfel de programă la şcoală complementar cu ceea ce învaţă acasă, putem să îi împuternicim pe tineri să reuşească să se comporte corect faţă de sine şi faţă de ceilalţi”, a declarat în cadrul evenimentului „Vorbeşte-mi despre ce nu se vorbeşte” managerul de proiect în cadrul SECS, Gabriel Brumariu. 
Studiul prezentat de Paul Acatrini, Research Director la Cult Market Research arată că 43% dintre respondenţi consideră că familia este principala valoare după care se ghidează în viaţă, pe locul doi plasându-se credinţa/religia precum şi sinceritatea/onestitatea, valori invocate de câte 12% dintre cei chestionaţi. În ceea ce priveşte valorile după care îşi trăiesc viaţa, 11% invocă respectul. 
Întrebaţi în ce măsură li se potrivesc anumite valori, respondenţii au indicat familia (89%), dreptatea (85%), libertatea (81%) , egalitatea (77%), credinţa (71%), tradiţiile şi obiceiurile (58%) drept valori care li se potrivesc foarte mare măsură. 
În ceea ce priveşte familia, pe lângă cei 89% care o indică drept valoare care li se potriveşte în foarte mare măsură, alţi 9% dintre respondenţi spun că li se potriveşte în mare măsură iar restul de 2% spun că familia li se potriveşte, ca valoare, nici în mică, nici în mare măsură.
„Familia e o valoare care se menţine de-a lungul anilor. În ultimii 10-15 ani, de când facem cercetări în Cult Research pe această temă, e cam pe primul loc tot timpul”, a explicat Paul Acatrini. 
Întrebaţi, în cadrul studiului, dacă în şcolile din România ar trebui predată educaţie sexuală, educaţie sanitară, ambele tipuri de educaţie sau niciuna, respondenţii care consideră că familia este principala valoare au optat în proporţie de 72% pentru ambele tipuri de educaţie, în timp ce 21% aleg educaţia sanitară, 4% sunt de acord cu educaţia sexuală şi 3% cred că niciuna dintre materii nu ar trebui predată în şcoli. 
Respondenţii fac clar distincţia între educaţia sanitară şi cea sanitară. 
„Am văzut în discursul, atât al părinţilor cât şi al adolescenţilor, că da, în accepţiunea lor educaţia sanitară este ceva ce trebuie început cât mai devreme şi se referă de la igiena personală la elemente legate de nutriţie, sănătate, mişcare şamd trecând uşor-uşor la igiena intimă, relaţii interumane, ajungând, un continuum spre educaţia sexuală. (...) Motivaţiile pentru care consideră că e ok să fie introdusă această materie în şcoli, primul motiv e că e mult mai bine să ai informaţie structurată, livrată de un specialist, într-un cadru organizat, decât să obţii informaţia aceasta din surse nesigure. Acesta ar fi primul argument pe care majoritatea românilor îl consideră în favoarea predării educaţiei sexuale în şcoli”, precizează Acatrini.
Întrebaţi de ce consideră că predarea educaţiei sexuale în şcoli este prioritară, 39% dintre cei chestionaţi au invocat informarea şi conştientizarea efectelor, 23% fac referire la evitarea sarcinilor nedorite, 7% invocă lipsa comunicării în familie pe acest subiect iar 5% cred că prin educaţie scade riscul unor boli cu transmitere sexuală. 
Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2022.  Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eşantion naţional de 802 persoane, cu o marjă de eroare de 3,5%. Au fost chestionaţi tineri şi părinţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.