Peste o treime dintre părinţii de adolescenţi declară că nu impun reguli copiilor lor privind consumul de alcool, în timp ce pentru 57% dintre aceştia consumul de alcool nu este cel mai mare risc pentru dezvoltarea normală a copiilor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat la solicitarea asociaţiei Spirits România care şi-a propus să analizeze opiniile şi cunoştinţele părinţilor de adolescenţi şi modul în care aceştia se raportează la problema consumului de alcool în rândul minorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Spirits România, un sfert dintre părinţii de adolescenţi au apreciat ca fiind acceptabil consumul ocazional de alcool de către copiii lor, dar fără a face abuz, în timp ce doar 37% au spus că le interzic complet acestora consumul de alcool.

Potrivit medicilor, însă, consumul de alcool la minori trebuie evitat în totalitate.

”Aproape o treime dintre părinţi (30%) au declarat că şi în trecut consumul de alcool în rândul minorilor a fost o problemă însă mai puţin discutată în spaţiul public, iar aproximativ 64% cred că familia în general ar trebui să fie mai implicată în contracararea acestui fenomen, reflectând astfel convingerea că responsabilitatea principală în această problemă revine familiei. Totodată, marea majoritate a părinţilor (94%) spun că au avut discuţii cu copiii în care le-au prezentat efectele negative ale consumului de alcool”, se arată în comunicat.

Ce şi cât ştiu părinţii despre obiceiurile de consum ale copiilor lor?

Potrivit sursei citate, doar 18% dintre părinţi declară că sunt conştienţi că adolescenţii lor minori consumă alcool, majoritatea precizând că au aflat acest lucru direct de la propriii copii (83.62%).

”Prin contrast, potrivit studiului YRBSS 2022, 6 din 10 liceeni din România au declarat că au consumat alcool cel puţin 1-2 zile în ultimele 30 de zile. Majoritatea părinţilor (65.53%) cred, însă, că minorii lor au început să consume alcool abia după vârsta de 17 ani şi indică drept motive ale consumului socializarea (36.99%) şi influenţa prietenilor (33.90%)”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, întrebaţi care ar fi prima măsură pe care ar lua-o dacă ar avea un copil minor care consumă alcool constant şi în cantităţi mari, 58% dintre părinţi au spus că mai întâi ar purta o discuţie serioasă cu acesta, în timp ce 27% au spus că în primul rând ar încerca să îl ferească pe adolescent de anturajul nociv.

Doar 2% au spus că ar informa dirigintele sau şcoala despre această situaţie, în timp ce 7% au menţionat că ar apela cu prioritate la medicul de familie.

“Concluziile care se desprind din acest studiu arată că problema consumului de alcool la adolescenţi este mai degrabă un subiect tabu pentru părinţi, care ezită să ceară ajutor din partea şcolii sau al specialiştilor, pentru a primi soluţii eficiente şi adaptate nivelului de gravitate. Consumul de alcool în rândul adolescenţilor nu este numai o problemă individuală sau de familie, ci este o chestiune socială şi de sănătate publică iar consecinţele pot fi de lungă durată. În acelaşi timp, consumul de alcool în rândul minorilor poate avea drept cauză şi lipsa de informare, prevenţie şi educaţie. De aceea, este necesară recunoaşterea acestei probleme, asumarea şi abordarea ei în cadrul unor campanii extinse şi programe care să reunească elevii, părinţii, profesorii şi societatea civilă”, a declarat Violeta Carmen Tapai, psiholog specializat în probleme de educaţie.

Ce simt părinţii că le lipseşte pentru a gestiona mai implicat problema consumului de alcool la adolescenţi?

Potrivit sondajului, aproximativ 20% dintre respondenţi au spus că ar avea nevoie de mai mult timp, resurse şi sprijin pentru a se implica în problema combaterii consumului de alcool la copiii lor.

”Rugaţi să detalieze, 29,7% dintre părinţi au spus că şi-ar dori să aibă o persoană sau o reţea de suport de la care să poată afla ce trebuie făcut, 26% spun că ar vrea să vadă mai multe campanii publice pe această temă, iar 15% şi-ar dori să aiba mai multe materiale informative. În mod interesant, deşi 1 din 3 respondenţi consideră că educaţia este cel mai util instrument pentru a preveni consumul de alcool în rândul minorilor, iar 21,5 % ar dori să vadă o formă de implicare din partea statului, doar 5% dintre părinţi consideră că este necesară o implicare mai serioasă din partea profesorilor în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea acestui fenomen”, se mai arată în comunicatul citat.

Sondajul a fost realizat în luna noiembrie 2023 la solicitarea asociaţiei Spirits România în cadrul campaniei de conştientizare “Eşti super ok fără să bei! Adolescenţă fără alcool” şi a analizat opiniile a 600 de părinţi de adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani neîmpliniţi).

“Ne bucurăm că am reuşit să continuăm şi în acest an seria de campanii educaţionale prin care atragem atenţia asupra efectelor nocive ale consumului de alcool în rândul minorilor. În calitate de actori economici implicaţi pe termen lung, simţim că avem o responsabilitate faţă de comunitate şi ne dorim să fim prezenţi cu resursele şi expertiza pe care le avem. Susţinem toate iniţiativele publice menite să prevină şi să combată consumul de alcool în rândul minorilor şi ne dorim să fim parte din discuţia publică pe acest subiect”, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele asociaţiei Spirits România.

Campania are ca obiectiv prevenirea şi combaterea consumului de alcool în rândul minorilor şi marchează o nouă ediţie a programului de informare şi educare „Suntem Mulţi” demarat în 2015 de Spirits România, asociaţia reprezentativă a producătorilor şi distribuitorilor de băuturi spirtoase din România. Campania s-a desfăşurat în perioada mai-noiembrie 2023 cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, Consiliul Naţional al Elevilor şi Kaufland România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.