Românii din judeţele de la graniţa de nord, dar şi cei din Tulcea se mobilizează pentru a primi ucraineni care fug din calea războiului. Oameni sau persoane juridice din turism pun la dispoziţie vile, pensiuni, camere de hotel. ONG-uri ajută deja refugiaţi ajunşi în România, ”flămânzi, obosiţi, epuizaţi, speriaţi”. În Suceava, la Vama Siret, cei care vin din Ucraina povestesc despre cozi de un kilometru la care cei plecaţi pe jos spre România aşteaptă. În zona de nord-vest, traficul în Vama Halmeu din Satu Mare este unul normal, în schimb mulţi ucraineni se îndreaptă spre Ungaria, prin Vama Petea. Pe reţelele de socializare, români din toate judeţele se mobilizează pentru a ajuta dacă va fi nevoie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suceava, Vama Siret: ”Un kilometru de oameni, pe două rânduri, aşteaptă să intre în România” 

La Suceava, zeci de refugiaţi au ajuns deja pe teritoriu românesc. Noaptea trecută, Fight for Freedom, un ONG din judeţ, a primit şi a cazat numeroşi copii, însoţiţi de mamele lor.  

Ucrainenii care au fugit din calea bombelor au ajuns în România ”flămânzi, obosiţi, epuizaţi, speriaţi”, după cum descriu cei care i-au primit şi le-au oferit un adăpost.  

”La Casa Libertăţii din comuna Veresti, jud. Suceava, au dormit, au mâncat şi s-au igienizat câteva zeci de refugiaţi, printre care mulţi copii. Tragedia este că începând de aseară autorităţile ucrainene au separat familiile, în sensul în care nu au mai lăsat pe bărbaţii şi tinerii între 18 şi 60 de ani să părăsească Ucraina.  Aşadar, cei mai mulţi dintre refugiaţi sunt femei (mame) cu copii mici, ne-am ocupat şi am ajutat cât ne-a stat în putinţă. Ne rugăm in continuare pentru Ucraina şi pentru putere de implicare cât mai mare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi cei care ne-aţi fost alături. continuăm”, au scris, vineri, reprezentanţii Fight for Freedom pe Facebook.  

Alte sute de oameni au plecat, încă de noaptea trecută, spre graniţa cu România. Nu ştiu concret unde vor ajunge, dar ştiu că destinaţia lor este un loc unde să fie pace.  

Suceveanul Ştefan Mandachi este şi el implicat în ajutorarea refugiaţilor de la nord de graniţă.  

Hotelul său din Suceava a cazat gratuit, încă de joi după-amiază, primii refugiaţi: o familie formată din soţ, soţie, copil, bunică.  

”Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiţi şi există multe rezervări prealabile (inclusiv ucraineni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiaţi cu câini şi pisici. Vom construi până luni 30 ţarcuri şi cuşti pentru “câinii refugiaţi” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se muşcă). Asta în primă fază! Chiar dacă depăşim numărul, găsim soluţii pentru necuvântătoare”, a anunţat Mandachi. 

Omul de afaceri mai spune că la restaurantul său din centrul Sucevei poate servi gratuit o masă caldă orice cetăţean ucrainean care prezintă un act de identitate. El este dispus să pună la dispoziţia autorităţilor, gratuit, o sală de evenimente de 1.000 de metri pătraţi unde pot fi aduse paturi. 

”Am văzut cele mai multe maşini de Ucraina în Suceava din toată viaţa mea. I-am salutat pe toţi în trafic! Un prieten din din Dorohoi a intrat în ţară din Ucraina în Vama Siret şi mi-a povestit că e horror la vamă. Bărbaţii ucraineni nu mai pot părăsi ţara, doar femeile şi copiii. Plânsete, urlete etc”, mai povesteşte afaceristul.  

”Un kilometru de oameni, pe două rânduri, aşteaptă să intre în România prin Vama Siret”, le-a povestit jurnaliştilor de la monitorulsv.ro un bărbat din Cernăuţi, ajuns vineri dimineaţă în România.  

Unii vin cu maşinile, alţii pe jos, împingând căruciorul cu copilul mic. Şi-au pus, în câte un geamantan, ceva haine, documentele de identitate şi actele care atestă proprietatea asupra ceea ce au lăsat în urmă în Ucraina.  

Alţii, care cunosc Occidentul căci au lucrat acolo, caută să revină în ţările unde acum este pace şi pe care le cunosc.  

”Nu se spune nimic concret. Sunt multe informaţii false. E panică foarte mare, multă lume vrea să plece de acolo. Am preferat să vin de jos, să nu stau cu copilul acolo, în maşină, atâtea ceasuri, aici mă aşteaptă soţul. Am luat doar documentele şi copilul”, le-a povestit jurnaliştilor suceveni o ucraineancă măritată cu un român.  

Maramureş: Oamenii îşi pun casele la dispoziţia refugiaţilor

La punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei din judeţul Maramureş situaţia este aceeaşi: oamenii ajung din Ucraina care cu autoturismul, care pe jos, cu câte un bagaj în spate.  

Primarul din Sighetu Marmaţiei, Vasile Moldovan, a declarat pentru maramedia.ro că organizaţii neguvernamentale locale s-au mobilizat deja şi strâng alimente, medicamente sau haine. 

Maramureşenii s-au mobilizat pe Facebook şi nu puţini sunt cei care îşi casele la dispoziţia celor care fug din calea războiului. 

”Vă scriu din vamă, am vorbit şi cu Poliţia! Cine vrea să ajute să vină în vama să îi ia şi să îi ducă. Update: îs destul de mulţi care caută cazare , autorităţile nu îs încă pregătite. Dacă veniţi în vama puteţi ajuta”, scrie un bărbat pe un grup destinat ajutorării refugiaţilor.  

O femeie care deţine un apartament pe care-l închiriază de obicei în scop turistic anunţă că îl pune la dispoziţia unei familii de refugiaţi, căreia îi asigură şi masă în sistem catering. La Baia Sprie, o pensiune anunţă că oferă cazare pentru două familii de refugiaţi.  

Alţii pun la dispoziţie câte o cameră, şoferi profesionişti se pun la dispoziţie pentru transport cu autocarele sau microbuzele. Inclusiv cetăţeni din Europa de vest au luat legătura cu românii care fac parte din grupurile de ajutorare şi oferă locuri de cazare pentru refugiaţii ucraineni.  

Printre bunele intenţii, pe grupul de maramureşeni care se mobilizează pentru a ajuta pe ucraineni, o femeie a găsit loc să facă comerţ: vinde en gros sau en detail parfumuri şi cosmetice.  

Satu Mare: Autorităţile pot pregăti o tabără de 200 de locuri, dar afluxul dinspre Ucraina nu e mai mare decât de obicei 

La Punctul de Trecere a Frontierei de la Halmeu, traficul dinspre Ucraina este acelaşi ca într-o zi obişnuită, a declarat pentru News.ro Cristian Mariţa, de la Prefectura Satu Mare.  

Potrivit acestuia, traficul în ultimele două zile nu este unul care să depăşească valorile normale înregistrate în alte zile, respectiv aproximativ o mie de persoane în 24 de ore.  

Au intrat în ţară cetăţeni ucraineni, fără a solicita, însă, oficial, statutul de refugiat, a precizat reprezentantul Prefecturii. Acesta a precizat că autorităţile se pregătesc să primească ucraineni.  

Foto: Facebook, Teofil Ivanciuc
Foto: Facebook, Teofil Ivanciuc

Astfel, o tabără mobilă pentru refugiaţi sau persoane sinistrate, cu o capacitate de 201 locuri, poate fi amplasată în judeţul Satu Mare, pe raza unei unităţi administrativ teritoriale aflată în proximitatea frontierei cu Ucraina.  

Tabăra mobilă se află în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş. Tabăra este dotată cu o bucătărie rulantă auto, un container logistic pentru iluminat şi un generator şi poate fi amplasată în zone precum spatii deschise, suprafaţă adecvată cu planeitate, amplasament fără alunecări de teren sau aflate în zone inundabile, acces la utilităţi şi căi de comunicaţii. 

Conform jurnaliştilor locali, mulţi dintre ucraineni încearcă însă să ajungă în vestul Europei, prin Vama Petea. 

Tulcea: Sute de oameni au intrat deja pe la Isaccea 

Câteva sute de ucraineni au intrat în România pe la Vama Isaccea. În contextul situaţiei din Ucraina, tulcenii sunt dispuşi să ajute.  

Un tânăr care la alegerile locale a reuşit să obţină ca independent un mandat în consiliul local al comunei Sarichioi anunţă că sute de refugiaţi au intrat deja, încă de joi, din Ucraina pe la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea.  

”De astăzi (vineri – n.r.) toată lumea se aşteaptă ca valurile de ucraineni, fugind din calea războiului, să se intensifice şi probabil vom discuta în curând de ordinul miilor. Ştiu că autorităţile române sunt pregătite pentru aceste valuri masive de refugiaţi, dar mai ştiu că orice ajutor e binevenit oricând. Prin urmare, ne-am decis să punem la dispoziţie Casa Filip din Sarichioi, cu întâietate familiilor cu copii mici şi foarte mici, care poate au în componenţa lor şi persoane vârstnice. Capacitatea noastră de cazare e în mod normal de 12 persoane, dar pot sta confortabil până la 20 de persoane în camerele noastre”, scrie tânărul politician pe Facebook.  

El arată că soţia sa, lipoveancă, vorbeşte rusa veche şi s-ar putea înţelege şi cu refugiaţii care nu cunosc engleza.  

Tânărul anunţă că ar putea creşte capacitatea de cazare în unitatea turistică şi că aceasta poate furniza ţi o parte dintre mese refugiaţilor, gratuit şi pe perioadă nedeterminată, oferta sa fiind înaintată autorităţilor din judeţ.  

ISU Tulcea are o tabără mobilă pentru 200 de persoane, formată din trei containere. Au fost identificate pensiuni, hoteluri, alte locuri de cazare în cazul în care vor veni solicitări. Deocamdată, tabăra nu a fost montată, dar autorităţile sunt pregătite, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, sergentul major Daniel Năstase. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.