Liderii sindicatului „Sodistul” din Ciech Soda România (CSR) susţin că decizia lui Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora de a opri furnizarea de abur tehnologic produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor aflate în derulare, lucru care pune în pericol câteva mii de locuri de muncă din Râmnicu Vâlcea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din 3 august s-a sistat furnizarea aburului de către CET Govora catre Ciech Soda România, prin suspendarea aplicării contractului care avea termen până în septembrie 2017, ceea ce produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor faţă de partenerii CSR. În urma impasului în care s-a ajuns se pune în pericol locurile de munca a câtorva mii de lucrători din zona Râmnicu Vâlcea”, anunţă Sindicatul „Sodistul” din Ciech Soda Romania.

Liderii sindicatului le cer autorităţilor locale şi centrale să sprijine reluarea negocierilor al căror eşec ar putea produce un dezechilibru economic major în zonă.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei în insolvenţă CET Govora, a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august, a anunţat marţi casa de insolvenţă Euro Insol, deţinută de Borza. Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preţ cu mult sub costul de producţie.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

“Această decizie a fost impusă de situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Govora ca efect al încheierii şi derulării unor contracte comerciale prejudiciabile”, a argumentat Euro Insol. 

La intrarea în insolvenţă, CET Govora înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei şi datorii de peste 400 milioane lei, în special ca urmare a contractului dezavantajos cu Uzinele Sodice, potrivit casei de insolvenţă.

“Pe relaţia contractuală cu USG, CET Govora a livrat constant în cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial  la un preţ mult mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.). Preţul contractual era de doar 78 lei Gcal în condiţiile în care preţul reglementat era de 106 lei Gcal şi preţul de cost de 130 lei Gcal”, precizează administratorul judiciar.

În plus, creşterea preţului din contract între 2006 şi 2016 nu a acoperit nici măcar inflaţia, susţine Euro Insol.

“CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflaţie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro ca diferenţă între preţul reglementat de ANRE şi preţul contractual sau 64 milioane euro ca diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual”, precizează comunicatul Euro Insol. 

Avocatul Remus Borza, care controlează Euro Insol, susţine că denunţarea contractului a fost singura soluţie pentru a reduce pierderile CET Govora, care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei. În prima jumătate a acestui an, pierderile au fost de 24 milioane lei.

"Spuneam încă din 2012 că în ograda fiecărei companii a statului a proliferat o gaşcă de băieţi deştepţi care secătuiau de resurse şi profit respectivele entităţi”, a afirmat Borza, care a fost administrator judiciar la Hidroelectrica pe perioada insolvenţei, între iunie 2012 şi iunie 2016. 

"Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica. Contracte pe termen lung, fără mecanisme de ajustare a preţului în funcţie de inflaţie, piaţă sau cost de producţie. Influenţele politice coroborate cu coruperea unor directori ai companiilor de stat au făcut posibil perpetuarea unor astfel de contracte prejudiciabile", a completat el. 

Imediat după ce CET Govora a intrat oficial în insolvenţă, administratorul judiciar a demarat discuţii şi negocieri cu cei doi parteneri stategici, combinatul chimic Oltchim şi Uzinele Sodice, pentru a obţine “preţuri corecte şi echitabile” care să genereze venituri suplimentare.

Potrivit Euro Insol, Oltchim a acceptat o creştere de preţ, însă reprezentanţii Uzinelor Sodice au refuzat. 

“Oltchim, o societate cu capital de stat şi în insolvenţă, a acceptat o creştere de preţuri semnificativă, de la 94 lei Gcal la 106 lei Gcal abur industrial de 13 bari, respectiv de la 94 lei Gcal la 126 lei Gcal abur industrial de 35 bari. Uzinele Sodice Govora, parte a unei multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro, a refuzat să accepte o majorare de preţ cel puţin până la valoarea prag minimală reglementată de ANRE”, mai spune Borza.

Compania Uzinele Sodice Govora, redenumită Ciech Soda România SA de către noul proprietar, este controlată de grupul polonez Ciech Chemical Group.

CET Govora este producător şi distribuitor de energie termică - apă caldă de consum şi încălzire centralizată - în oraşele Râmnicu Vâlcea, Baile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.