Sindicaliştii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) spun că începând de săptămâna viitoare vor continua acţiunile de protest începute în urmă cu aproximativ două săptămâni şi că acestea nu vor fi oprite până nu vor fi soluţionate problemele semnalate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii RADET spun că nu au obţinut niciun rezultat concret în urma acţiunilor de protest organizate până acum şi avertizează că menţinerea popririi de 100% pe conturile regiei diminuează zilnic şansele ca în sezonul de iarnă să poată fi asigurat agentul termic continuu, în parametrii de funcţionare normali.

"După aproape două săptămâni de proteste, în care nu am avut niciun rezultat concret, nu putem anunţa decât reluarea lor. Cred că nu se realizează că situaţia devine catastrofală pentru cetăţenii Bucurestiului, dacă nu avem cu ce să intervenim. Timpul alocat lucrărilor de reparaţii se scurge în detrimentul cetăţenilor. Neefectuarea reparaţiilor înseamnă pierderi, opriri de centrale termice, opriri ale sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic", spune preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET Bucureşti, Ioana Stoica.

Liderul sindical susţine că lipsa banilor a blocat deja toate activităţile necesare reparaţiilor în sistem, inclusiv cele pentru intervenţiile la avariile care se produc zilnic şi angajaţii sunt foarte aproape de ziua în care avariile nu vor mai fi remediate.

Sindicaliştii precizează că din datoria istorică acumulată la ELCEN, de 3,5 miliarde de lei, datoria efectivă este de fapt de 1,1 miliarde de lei, dacă plăţile efectuate de RADET s-ar fi descărcat din debitul principal şi nu cu prioritate din penalităţi.

“Spre exemplificare, numai pentru cheltuielile către executorii judecătoreşti, RADET a plătit suma de 14.000.000 de lei, până în prezent. E nevoie ca Parlametul României să elaboreze o legislaţie pe întreg lanţul de producţie, transport şi furnizare a energiei termice, respectiv pentru producătorul şi furnizorul de gaze naturale, producătorul în cogenerare de agent termic, transportatorul şi distribuitorul de apă caldă şi căldură. Această măsură ar da posibilitatea corelării termenelor de plată pentru a nu mai exista discrepanţe între termenele la care trebuie să plăteşti materia primă şi încasarea de la populaţie a contravalorii apei calde şi căldurii furnizate. Este la fel de necesar să existe o singură agenţie de reglementare”, se arată într-un comunicat de presă transmis agenţiei News.ro.

RADET a propus modificarea Legii 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, a Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice, a Legii 51/2006,  a Ordinelor ANRE nr. 3 /2010 şi 15/2015 privind Metodologia de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energia electrică şi termică produsă în cogenerare ce benficiază de schema de sprijin. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.