Liderul Uniunii Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă susţine că este riscant ca şcolile să fie deschise în iunie pentru elevii din anii terminali, cerându-i preşedintelui Klaus Iohannis să revină asupra deciziei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un memoriu adresat preşedintelui Klaus Iohannis, şeful USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, arată că salută decizia închiderii parţiale a şcolilor până în septembrie, dar că nu înţelege de ce unităţile de învăţământ rămân deschise pentru elevii din anii terminali.

"Credem că aici vorbim de o fractură în logica măsurilor adoptate. Recunoaştem pe de o parte că este foarte riscant ca elevii să meargă la şcoală, deoarece "pot duce şi aduce virusul" şi prin urmare luăm decizia corectă de a nu deschide şcolile. Pe de altă parte, hotărâm că cei din clasele terminale vor veni în unităţile de învăţământ după 2 iunie pentru aproximativ două săptămâni. Chiar dacă din punct de vedere numeric, riscul este mai mic, vă comunicăm faptul că din perspectivă tehnică, unităţile de învăţământ se redeschid în iunie de facto şi de jure. Nu ne puteţi convinge cu nimic că nu vor exista cazuri de infectare în rândul profesorilor, elevilor şi inevitabil în familiile acestora", afirmă liderul sindical ieşean Laviniu Lăcustă în memoriul adresat şefului statului.

Şeful USLIP Iaşi precizează că decizia ca elevii din clasele terminale să revină la şcoală este una pripită, invocând că "aproximativ 95% din elevii, profesorii şi părinţii implicaţi în aceste examene de sfârşit de an nu doresc să se expună riscului de infectare şi cer ca cele două examene să fie parcurse după modelul unor ţări precum Marea Britanie, Franţa, Olanda, Polonia sau Republica Moldova".

Potrivit lui Lăcustă, soluţia ar fi ca media anilor de studiu să fie criteriul pentru absolvirea examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională.

"Memoriul pe care vi-l adresăm nu este făcut în numele unei persoane sau al unui mic grup. În spatele acestui mesaj stă dorinţa a sute de mii de elevi, părinţi şi profesori de a nu fi expuşi unor riscuri inutile. Avem credinţa că puteţi reveni asupra deciziei pentru a oferi linişte sufletească actorilor amintiţi", mai arată liderul sindical ieşean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.