Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine că ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu îşi onorează promisiunea de suplimentare a bugetului penitenciarelor, arătând că în proiectul de OUG privnd rectificarea bugetară se prevăd circa 30 de milioane de lei în acest sens, în loc de 81 de milioane de lei, cum era agreat. Cei 81 de milioane de lei ar înseamna asigurarea unor "drepturi legale precum ore suplimentare, actualizarea normelor de hrană şi echipament, majorari pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale, decontarea serviciilor turistice, precum şi plata indemnizaţiilor de creştere a copiilor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), în proiectul de OUG de rectificare a bugetului publicat de Ministerul Finanţelor Publice se alocă aproximativ 30 de milioane de lei, în loc de 81 de milioane, cât a fost agreat la Guvern împreună cu sindicatele din penitenciare, "ceea ce nu acoperă necesarul pentru salarii şi plata drepturilor amânate şi restante".

FSANP arată că a cerut explicaţii Ministerului Justiţiei, "care imediat după acord n-a mai avut nici dialog, nici grupuri de lucru şi nici nu s-a mai ţinut iată de promisiunea suplimentării bugetului".

"Având în vedere că proiectul este pe circuitul de avizare am cerut reprezentanţilor noştri şi de la Comisia de dialog social de la Ministerul Finanţelor şi de la Consiliul Economic şi Social să susţină un amendament care să fie în acord cu promisiunile Guvernului. Şi pentru că tot suntemîn termenul de consultare în viteză, ne-am adresat direct şi Ministrului Finanţelor Publice pentru a-i reaminti de acordul din 22 mai 2019", arată federaţia.

Conform ANP, ar mai fi nevoie de 81 de milioane de lei pentru ca problema drepturilor salariale pentru angajatii din penitenciare să fie rezolvată, arată FSANP.

"Asta ar însemna că drepturi legale precum ore suplimentare, actualizarea normelor de hrană şi echipament, majorari pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale, decontarea serviciilor turistice, precum şi plata indemnizaţiilor de creştere a copiilor ar fi asigurate", adaugă sindicaliştii.

FSANP şi celelalte sindicate au agreat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ca următoarele soluţii să fie prezentate minstrului Ana Birchall: "1. utilizarea procedurilor de acoperire a necesarului financiar care la nivelul Ministrului Justiţiei permit acoperirea tuturor cheltuielilor, în perspectiva unei rectificări viitoare a bugetului, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi, evitându-se astfel art. 47 din OUG 114/2018 care prevede o plafonare lunară; 2. adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de alocare suplimentară de fonduri, eventual de la fondul de rezervă al Guvernului şi până la rectificarea bugetară, situaţia din sistemul penitenciar fiind de natură a justifica utilizarea acestor fonduri pentru evitarea adâncirii conflictului existent cu angajaţii din penitenciar; 3. Ar mai fi şi alocarea sumelor necesare cu ocazia primei rectificari bugetare din anul în curs, dar pentru asta ar trebui ca primul ministru şi cine ia cu adevărat decizii în această ţară să îşi asume public că la rectificare din acest an va fi suplimentat bugetul sistemuliui penitenciar".

"De văzut, deci, ce va decide să-şi asume ministrul interimar Birchall şi ce va accepta Guvernul să facă pentru a stinge conflictul cu angajaţii din penitenciare în contextul în care săptămâna asta avem alegeri şi încă mai este interes pentru aparenţa unei bune guvernări extrem de relevantă în context. După care, evident, există riscul să ne întoarcem la o guvernare de tudorei, dobrici, nicolici şi iordachi. Exact cei care, cu tupeu şi fără să se teamă de consecinţe, ne-au furat cei 81 de milioane de lei profitând, printre altele, de tîcerea celor care acum încearcă să se dea luptători", se mai arată în comunicatul FSANP.

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare a anunţat, în aprilie, declanşarea de proteste, mitinguri şi prin refuzul muncii suplimentare, care să ducă la blocarea activităţii în sistemul penitenciar. Sindicaliştii erau nemulţumiţi de diminuarea salariilor pentru majoritatea angajaţilor din sistemul penitenciar, cerând plata muncii suplimentare, acordarea de vouchere de vacanţă şi actualizarea normelor de hrană şi echipament.

În 22 mai, Ministerul Justiţiei anunţa că s-a ajuns la un acord cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul penitenciar privind plata drepturilor de natură salarială şi de asistenţă socială a personalului, în sumă de 80.972.000 de lei, în cadrul unui calendar de plăţi agreat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.