Peste 100 de sindicalişti din industria de apărare au pichetat, miercuri, Palatul Cotroceni, nemulţumiţi de faptul că revendicările înaintate la sfârşitul lunii mai Administraţiei Prezidenţiale nu au fost soluţionate, aceştia ameninţând că vor organiza astfel de acţiuni în fiecare lună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii din industria de apărare au precizat că, în urma acţiunii de protest din 25 mai, abia în urmă cu câteva zile s-a primit un răspuns din partea Administraţiei Prezidenţiale, în care se arată că propunerile şi revendicările au fost aduse la cunoştinţa preşedintelui, care a reconfirmat interesul său pentru o colaborare cât mai eficientă a organizaţiilor sindicale cu Guvernul pentru găsirea celor mai potrivite soluţii privind revigorarea industriei naţionale de apărare.

"Precizăm, însă, că exercitarea prerogativelor stabilite constituţional şi legal în responsabilitatea Preşedintelui României, implicit cea de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), se realizează numai în aplicarea şi în limitele acelor prevederi legale consacrate normativ acestui nivel de reprezentare instituţională şi statală. În acest context, menţionăm că problematica industriei de apărare este în permanenţă în atenţia Preşedintelui României şi CSAT. Expresia cea mai elocventă a acestor preocupări este reprezentată de Hotărârea CSAT din octombrie 2013 pentru aprobarea Strategiei Industriei Naţionale de Securitate, document însuşit şi de către Guvernul României, menit a păstra şi dezvolta capacităţile de producţie militară convenţională”, se arată în documentul transmis liderilor sindicali.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Sindicaliştii, afiliaţi la Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia "Cartel Alfa", i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la sfârşitul lunii mai, o scrisoare prin care îi semnalau că industria de apărare, la fel ca şi restul industriei de securitate, ar trebui să fie în parametri optimi şi să ofere oricând soluţii pentru armată.

"Vă semnalăm faptul că în ultimii 20 de ani, printr-un cumul de «priorităţi» asumate de decidenţii politici şi militari aflaţi la comanda centrilor de putere, au fost luate decizii care astăzi au dus la intrarea în moarte clinică a industriei româneşti de apărare. Corupţia i-a afectat şi pe cei care ar fi trebuit să ia decizii inteligente astfel încât majoritatea programelor de achiziţii de tehnică militară să fi implicat în mod real o bună parte din industria autohtonă de apărare şi aeronautică, publică şi privată.", se arăta în document.

Protestatarii i-au atras atenţia preşedintelui că armata română este dependentă de importuri, iar industria naţională este în mare parte la nivelul tehnologic al anilor '70-'80, grevată de datorii generate în principal de încălcări legislative.

"Media de vârstă a salariaţilor din sector a depăşit 50 de ani şi, pe cale de consecinţă, majoritatea firmelor vor dispărea în mod natural în aproximativ cinci-şapte ani, prin ieşirea la pensie a ultimilor meseriaşi ce supravieţuiesc astăzi cu salariul minim. Dispariţia producătorilor autohtoni de pulberi şi explozibili a creat o vulnerabilitate uriaşă, generând dependenţă de importuri pentru firmele româneşti producătoare de muniţie. Toate aceste elemente pe care vi le-am menţionat sunt de natură să nască mari semne de întrebare privitoare la capabilităţile României de a reacţiona în momente de criză.", se mai arată în document.

Protestatarii îi cereau preşedintelui să medieze o întâlnire comună de lucru cu premierul şi cu miniştrii responsabili pentru elaborarea unui program pe termen  scurt, care să cuprindă măsuri legislative cu caracter de urgenţă, măsuri financiare, un plan minimal de investiţii şi retehnologizare, cât şi elaborarea unui program dedicat reîmprospătării resurselor umane.

Sindicaliştii mai solicitau şi convocarea unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.