Aeronava care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim în România a aterizat pe Aeroportul Internaţional Otopeni, sâmbătă seară în jurul orei 19.00. Aceasta a fost oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi pe aeroport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, a fost întâmpinat la aterizare de Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, potrivit basilica.ro.

PS Ieronim Sinaitul a făcut o scurtă declaraţie după care a fost împărţită Sfânta Lumină reprezentanţilor eparhiilor care vor face posibilă distribuirea ei la toate parohiile.

Delegaţia a plecat apoi spre Catedrala Patriarhală unde va fi primită în mod oficial de Patriarhul Daniel, cel care a înfiinţat în 2009 această tradiţie a aducerii şi împărţirii Luminii Sfinte de la Ierusalim în toate parohiile din ţară.

„Ea (Lumina Sfântă - n.r.) va pleca direct de aici pentru ca să câştigăm timp, să ajungeţi în vreme fiecare la centrele eparhiale de unde aţi venit. Vă dorim sărbătoarea Sfintelor Paşti cu lumină şi să petreceţi această noapte mântuitoare cu multă speranţă, rugându-ne împreună la Dumnezeu, în deplină frăţietate şi solidaritate să ne dăruiască prea bunul Dumnezeu putere, să dăruiască pace în lume, cooperare şi iubire între oameni. Dumnezeu să ne ajute şi Lumina Sfântă a Învierii lui Hristos să îndepărteze toţi norii care s-au adunat deasupra lumii noastre”, a declarat episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul la Aerport.

În aceeaşi seară, în intervalul orar 19.30 – 20.30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Tradiţia aducerii Luminii Sfinte de o delegaţie a Patriarhiei Române direct din Ierusalim şi distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga ţară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2009, mai arată basilica.ro. Va fi aşadar al 14-lea an al acestei tradiţii care nu a fost întreruptă nici în timpul pandemiei de coronavirus.

Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, în jurul orei 14.30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, mai indică sursa citată.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu a anunţat că persoanele refugiate din Ucraina pot participa la Catedrala Mitropolitană din Iaşi la Slujba de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina.

„În noaptea de Înviere, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, persoanele refugiate din Ucraina se vor putea bucura de momente de mângâiere duhovnicească prin posibilitatea de a participa la Slujba de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina. Astfel, conform rânduielii, după ce vom primi la miezul nopţii lumina sfântă de la Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, credincioşii ucraineni vor putea participa apoi în incinta Ansamblului Mitropolitan la Slujba de Înviere oficiată în Biserica „Sfântul Gheorghe” - vechea Catedrală Mitropolitană, unde vor sluji părintele Dumitru Popescu, etnic român din Ucraina, şi părintele Vladislav Nedelcu, vorbitor de limbă slavonă şi slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi”, a anunţat Vasile Bănescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.