Deputaţii USR Adrian Giurgiu şi Beniamin Todosiu au depus un proiect de lege la Senat care vine în sprijinul câinilor fără adăpost şi anume elimină posibilitatea eutanasierii câinilor care nu sunt adoptaţi la 14 zile după ce ajung în cadrul adăposturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Situaţia câinilor fără adăpost din România s-a agravat considerabil în ultimii ani. Ultima modificare majoră a OUG 155/2001, ordonanţă care prevede gestionarea câinilor fără stăpân, a avut loc acum aproape 10 ani. România are nevoie de o legislaţie mai bună pentru protecţia animalelor. De măsuri clare, care să ajute animalele, arată comunicatul de presă al USR. 

„În prezent, în adăposturile pentru animale din România, este folosită o metodă de eutanasiere agresivă a câinilor maidanezi. Metoda este însă ineficientă din punct de vedere statistic, neputând ţine pasul cu numărul din ce în ce mai mare al câinilor nesterilizaţi, care se înmulţesc incontrolabil. De exemplu, un mascul şi o femelă nesterilizaţi, conform datelor, pot avea într-un an 16 urmaşi, iar în şase ani aceştia pot avea peste 60.000. Mulţi câini ajung să moară în condiţii greu de imaginat”, conform sursei citate.
 
Vaccinarea, sterilizarea şi microciparea câinilor trebuie să fie făcute imediat ce aceştia ajung în centrele de adăpost. 
 
Pentru a reduce numărul de câini de pe străzi şi din adăposturi, cea mai bună soluţie este sterilizarea lor. Investiţiile în sterilizare pot fi aplicate uşor. Fondurile pot fi obţinute de stat prin aplicarea reală a OUG 155/2001 şi a sancţionării celor care nu o respectă. 
 
Promovarea adopţiei câinilor aflaţi în adăposturi să fie făcută intensiv pe toate canalele disponibile: la sediul şi pe paginile de internet ale adăposturilor, dar şi pe reţelele de socializare şi în cadrul târgurilor de adopţii şi evenimentelor de profil. 
 
Iniţiativa USR are susţinerea iubitorilor de animale, a activiştilor şi a organizaţiilor non-guvernamentale de profil şi a primit deja avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social şi de la Consiliul Legislativ. Ambele fiind favorabile. 
 
Proiectul este înregistrat la Senat, primă Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.