Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat, vineri la Centrul de Afaceri şi Expoziţii din Bacău, la semnarea contractului „Finalizare proiectare şi execuţie Pavilion Municipal Bacău şi integrarea în ansamblul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău” şi a contractului privind construirea secţiei la Spitalul nr. 2 Vaslui, ambele finanţate prin PNRR. Cele două contracte au o valoare totală de peste 500 milioane lei. Rafila a precizat că este în discuţii în ultima perioadă pentru a încheia o serie de parteneriate cu universităţile de medicină şi farmacie, pentruc că este nevoie şi de resursă umană calificată, nu doar de noi spitale în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aceste obiective sunt avansate din foarte multe puncte de vedere. La Bacău a fost o situaţie mai specială cu acest fost spital municipal care a trebuit reintegrat şi aplicaţia a fost făcută în acest sens către Comisia Europeană. A fost integrat, ceea ce era şi logic pentru că era în curtea Spitalului Judeţean din Bacău. La Vaslui discutăm tot de un spital judeţean, Spitalul Judeţean din Vaslui. Aşa se numeşte spitalul numărul doi. Discutăm de trei secţii noi care vor fi construite şi acel semnal foarte puternic, nu numai că ne-am angajat noi şi le-am pus pe un drum fără întoarcere, în sensul bun al cuvântului, şi vom avea clădiri noi în spitalele din România pentru pacienţii din România, de data aceasta pentru regiunea Moldovei care aşa istoric a fost de multe ori privată de investiţii majore, mai ales în domeniul sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută vineri la Bacău.

El a mai spus că există discuţii pentru a fi încheiate parteneriate cu universităţile de medicină şi farmacie, în vederea angajării unei resurse umane calificate, acest lucru fiind la fel de necesare ca şi construirea de noi spitale în ţara noastră.

„Aş vrea să vă mai spun un lucru pe care îl tot discutăm în ultima vreme – parteneriatele cu universităţile de medicină şi farmacie sunt esenţiale, pentru că aceste noi spitale fără o resursă umană calificată nu se pot dezvolta şi nu pot oferi servicii de sănătate. Ne dorim să avem întregul, iar întregul înseamnă clădiri noi, înseamnă personal medical angrenat. Parteneriatul cu universităţile de medicină oferă o mare oportunitate, cea de a deveni spitale clinice. Asta înseamnă că există un interes pentru personalul care lucrează în acest moment să devină cadre didactice. Sunt cei care au studii doctorale şi pot să devină cadre didactice. Pe de altă parte putem, cel puţin la început, să dezvoltăm facultăţi de asistente medicale şi de moaşe care, în mod evident, vor avea o pregătire profesională de alt nivel şi de care este nevoie, pentru că noile echipamente nu presupun numai existenţa lor fizică, ci şi operarea lor de către personal medical înalt calificat, fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţii medicali. Acesta este răspunsul corect. Dumneavoastră aveţi aici în judeţul Bacău multe spitale”, a explicat ministrul Sănătăţii.

„Pacienţii din România au nevoie de servicii medicale”, a adăugat Rafila.

„Mă bucur că am făcut parte dintr-o echipă care a făcut posibilă punerea în linie dreaptă a acestor proiecte. Îi mulţumesc şi fostului prim-ministru Nicolae Ciucă şi actualului premier, domnul Marcel Ciolacu, pentru că această abordare echilibrată care ţine cont de interesele cetăţenilor cred că este cheia succesului pentu sistemul de sănătate. Eu sunt convins că vor rămâne în istorie într-un mod pozitiv aceste luni, aceşti ani, pentru că un Guvernul a României condus actualmente de PSD, prin persoana domnului premier Ciolacu, dar şi predecesorul lui, au pus pe făgaş cele mai importante proiecte din istoria sistemului de sănătate din România şi cu lucrul acesta ne vom putea mândri. Deocamdată nu este cazul să fim anticipativi. Sper ca peste trei ani de zile să putem să inaugurăm cât mai multe obiective din cele pe care ne-am propus să le construim prin PNRR, iar peste patru-cinci ani să putem să inaugurăm şi spitalele regionale de urgenţă. Toate lucrurile acestea se pot întâmpla numai dacă vom avea profesionişti în sănătate. Sunt convins că vom avea ocazia să inaugurăm, într-un timp nu foarte lung, aceste două obiective din Vaslui şi din Bacău”, a conchis ministrul PSD.

La rândul său, preşedinte Consiliului Judeţean Bacău Valentin Ivancea a explicat că autorizaţia de construire pentru finalizarea Pavilionului Municipal Bacău va fi eliberată de către Primăria Bacău şi speră să nu apară probleme cum au fost în cazul autorizaţiei de la operatorul S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A.când a fost vorba de înlocuirea şi repararea unor conducte din oraş, printr-un proiect POIM.

„Într-adevăr, autorizaţia fiind pe raza unităţii administrativ-teritoriale va fi eliberată de către Primăria Bacău. Noi sperăm să nu se întâmple ceea ce se întâmplă cu autorizaţia de la operatorul CRAB (S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A. – n.r.) referitor la reparaţia sau la înlocuirea conductelor din cadrul municipiului, pe proiectul POIM care a fost atât de mult solicitat să avem constructor. Acum avem constructor, dar nu avem autorizaţie şi noi sperăm că la spital nu se va întâmpla acest lucru şi cred că nu se va întâmpla”, a declarat Valentin Ivancea.

Preşedintele CJ Bacău a mai precizat că acest proiect, în valoare de circa 60 milioane euro, a fost finanţat prin PNRR, pe locul al patrulea.

„Ştiind că este vital pentru băcăuani să beneficieze de acest edificiu medical, am reuşit, printr-o mobilizare exemplară, să lucrăm în contratimp pentru a trece de toate furcile caudine presupuse de acest parcurs. Astăzi, prin semnarea contractului «Finalizare proiectare şi execuţie Pavilion Municipal Bacău şi integrarea în ansamblul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău» s-a încununat un efort politico-administrativ, cu o miză extrem de importantă: darea în funcţiune a unei clădiri medicale care de 15 ani a rămas în stadiu de şantier nefinalizat”, a explicat Valentin Ivancea, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a mai spus că nu a înaintat termene, însă a promis că va termina această lucrare şi va pune punct şantierului de la fostul Spital Municipal.
 
„Drept dovadă, este declanşată procedura de licitaţie, iar ofertele pot fi depuse până pe 14 iulie. Pentru cetăţenii Bacăului, s-a gândit, cu respectarea normelor în vigoare, o clădire modernă nZEB+ (cu un consum de energie minim), dotată cu 209 paturi digitalizate, CT, RMN, angiograf biplan şi alte echipamente medicale de ultimă generaţie”, a conchis preşedintele CJ Bacău.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.