Şeful Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, a spus vineri că şeful Serviciului Omoruri, Radu Gavriş, despre care ministrul de Interne spunea anul trecut „să facă un pas înapoi” după ce a vorbit despre efectele pe care le vor avea modificările codurilor penale, că nu este anchetat, existând anumite cazuri în care poliţiştii trebuie verificaţi, iar acestea sunt prevăzute clar în lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt prevăzute foarte clar în codul deontologic, în lege, exact şi foarte precis cazurile în care poliţiştii trebuie anchetaţi. În mod evident, niciun alt poliţist, fie el Radu Gavriş sau orice alt nume, nu poate să se circumscrie decât acestor texte menţionate”, a declarat Cătălin Ioniţă, întrebat cum vede afirmaţia ministrului de Interne referitoare la Radu Gavriş.

Întrebat dacă acesta este anchetat, şeful Poliţiei Române a răspuns negativ.

De asemenea, întrebat dacă şefii din Poliţie ar trebui să se teamă că vor fi schimbaţi, Cătălin Ioniţă a spus că nu vrea să facă astfel de comentarii, însă fiecare şef va fi apreciat după performanţa pe care a atins-o.

„Pot spune doar că trebuie să facem toţi măsura performanţei şi în funcţie de acest criteriu fiecare şef va fi apreciat. Nu este un avertisment, este o normalitate, o stare care trebuie să ne caracterizeze pe fiecare dintre noi”, a mai spus Ioniţă.

Şeful Serviciului Omoruri al Poliţiei Române, Radu Gavriş, a vorbit la sfârşitul anului trecut, într-un interviu televizat, despre efectele pe care le vor avea modificările aduse codurilor penale.

„Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii 90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spaţiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracţiune gravă cu care ne ocupăm şi pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate şi să comită aceste fapte”, a spus comisarul Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, pentru Digi24.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus că acestea reprezintă doar o părere personală a poliţistului şi nu poziţia instituţiei. Ministrul a spus că poliţiştii ar trebui să stea departe de sfera politică şi să aibă anumite reţineri impuse de funcţia pe care o au.

„Faptul că un şef din Poliţia Română a ieşit şi şi-a expus o părere personală în baza unui mandat pe care eu nu l-am acordat nu consider că poate fi confundată cu o poziţie instituţională. Cu atât mai mult cu cât Ministerul Afacerilor Interne nu are competenţă de a legifera”, a declarat minsitrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.