Trei pasaje vor fi construite în judeţul Iaşi, la Leţcani şi Podu Iloaiei, pe drumul naţional care leagă municipiile Iaşi şi Paşcani, proiectele urmând să fie finanţate prin PNRR, dar şi cu bani de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, împreună cu primarul oraşului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, şi primarul comunei Leţcani, Stelian Turcu, au prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, proiectele de construire a trei pasaje în judeţul Iaşi.

Este vorba despre un pasaj subteran pietonal, amplasat în dreptul Primăriei Podu Iloaiei, proiect finanţat prin PNRR, un pasaj rutier peste calea ferată pe DN28, la intrarea în localitatea Podul Iloaiei, proiect finanţat de către BEI şi un pasaj rutier în localitatea Leţcani, la conectarea centurii Iaşului cu DN28, proiect finanţat prin PNRR.

Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a spus că licitaţia pentru cele trei lucrări va fi lansată până la începutul lunii februarie.

”Dincolo de faptul că vom avea autostrăzile A8 şi A7, la nivelul judeţului nostru rămânem cu o serie de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Cele trei pasaje sunt soluţii pe care le-au identificat şi autorităţile locale pentru fluidizarea traficului. Pasajele supraterane, în special, vor ajuta la descongestionarea traficului, dar vor rezolva şi problema dureroasă a accidentelor rutiere. Sunt investiţii pe care comunitatea noastră le aşteaptă de foarte mult timp şi mă bucur că, în sfârşit, am găsit rezolvarea şi soluţiile potrivite”, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Primarul localităţii Podu Iloaiei, Ioan Alexa, a afirmat că, pentru şoferi, calvarul este la Podu Iloaiei, odată cu tranzitarea localităţii, dar că aglomeraţia îi afectează şi pe localnici. ”Comunitatea din Podu Iloaiei are nevoie urgentă de acest pasaj subteran pietonal care va aduce mai multă siguranţă celor 1.500 de elevi care învaţă la Şcoala Alexandru Ioan Cuza. Sper să reuşim şi semaforizarea în localitate”, a adăugat primarul Ioan Alexa.

La rândul său, primarul comunei Leţcani, Stelian Turcu, a precizat că localitatea sa are mai multe proiecte derulate în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi.

”Sperăm să se finalizeze în cel mai scurt timp proiectul centurii uşoare a zonei metropolitane, care va însuma zece kilometri de drum judeţean, pe raza comunei Leţcani, dar şi proiectul parcului industrial. Pe de altă parte, acest pasaj suprateran care se va construi peste calea ferată va însemna una dintre cele mai importante investiţii în infrastructura rutieră pentru comunitatea din Leţcani”, a mai spus edilul din Leţcani.

Preşedintele CJ Iaşi Costel Alexe a prezentat şi stadiul celor două autostrăzi, A8 şi A7, el amintind că pe 29 decembrie a semnat certificatul de urbanism pentru elaborarea Documentaţiei Tehnice pentru tronsonul din A8, Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, care tranzitează judeţul Iaşi, de la Moţca la podul peste Prut. Potrivit lui Alexe, Autostrada A8 va tranzita aproape un sfert din UAT-urile din judeţul Iaşi şi va avea nouă noduri rutiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.