Dr. Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti a vorbit marţi, în contextul în care sistemul de transfuziii a primit pentru prima dată o Unitate Mobilă de Transport Sânge cu care sângele va fi transportat unde este nevoie urgentă în ţară, despre necesarul de sânge pentru pacienţii aflaţi în stare gravă în spital. Dr. Goşa a declarat că sunt în jur de 4500-5000 de donatori pe lună, însă că este nevoie de mai mulţi, în contextul în care ţara noastră este pe ultimele locuri în Europa la donarea de sânge. Medicul a explicat şi ce necesar de componente sanguine există la o operaţie de transplant, dar şi că aceste cantităţi se pot modifica în funcţie de cât de mult sângerează pacientul respectiv. Au existat cazuri, a spus Dr. Goşa, la Spitalul Fundeni, de exemplu, unde sunt programaţi de obicei câte doi pacienţi pentru transplant, în care unul dintre ei a sângerat foarte mult şi tot sângele alocat intervenţiei a mers spre acesta, în timp ce pentru cel de al doilea pacient operaţia a fost amânată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La un transplant, în jur de 10 unităţi concentrate eritrocitare şi în jur de 12 de trombocite, câteva plasme, dar asta în condiţii normale. Niciodată, ştiţi, nu există boli, există pacienţi, dacă pacientul sângerează mai mult, atunci consumul creşte, de multe ori la Fundeni se programează doi pacienţi pentru transplant şi au fost câteva cazuri când un pacient a sângerat foarte mult şi atunci tot sângele a mers către pacientul respectiv, să-l salveze şi al doilea pacient nu a mai putut fi operat, s-a amânat, deci se întâmplă şi situaţii din acestea”, a spus dr. Doina Goşa.

Suntem printre ultimele ţări în ceea ce priveşte procentul donatorilor din populaţia ţării, a atras atenţia Dr. Doina Goşa. În ţara noastră un procent de aproximativ 2% din populaţie donează periodic, comparativ cu media europeană de 10%. Cei mai mulţi donatori de sânge sunt în Austria, unde donează 66% dintre cetăţenii eligibili. Dr. Goşa spune că cel mai greu este pe perioada vacanţelor, când donatorii sunt foarte puţini, iar pacienţii au nevoie permanentă de sânge.

„Vara este cel mai greu pentru că este perioada de concedii când oamenii pleacă în vacanţă şi amână în general donările de sânge şi pacienţii din păcate sunt în spitale indiferent de anotimp, de timp, că e zăpadă, că e căldură mare, ei au nevoie de sânge şi ceea ce este foarte important şi trebuie să înţelegem este că de cele mai multe ori sângele nu este o aspirină sau un paracetamol, de cele mai multe ori sângele se administrează şi salvează viaţa pacientului, în cazuri grave, operaţii complicate, accidente rutiere şi practic el este vital pentru pacienţii din spitale.

Supravieţuim, cam aşa pot să spun că stăm, facem faţă cu colecta noastră, avem din fericire colecta mobilă, colecta mobilă este foarte importantă pentru că nu aşteptăm să vină donatorii la centru ci ne deplasăm noi în diferite locaţii şi aducem sânge, însă, după cum am spus, nu este suficient, este nevoie de mai mult, astfel încât completăm cu ajutorul centrelor din jur în primul rând şi periodic mergem în ţară şi luăm surplusul  de la centrele care pot să ne ofere.

Avem 4500-5000 de donatori într-o lună, dar este nevoie de mai mult”, a explicat Dr. Goşa.

De astăzi sistemul de transfuzii de la noi are la dispoziţie o Unitate Mobilă de Transport Sânge, printr-un proiect al Asociaţiei Donorium şi al Centrului de Transfuzie Bucureşti, şi cu sprijinul unei companii private. Până acum cei de la centre transportau componentele din sânge în afara Bucureştiului cu salvările care ţin de acestea, însă pe distanţe mai mari acest lucru este mai dificil de făcut din cauza temperaturilor constante la care trebuie menţinute componentele din sânge.

„Ne permite să aducem sângele din zone mai îndepărtate din ţară în condiţii de siguranţă. În Bucureşti sunt peste 60 de spitale publice şi private, cazurile cele mai grave din ţară, avem aici intervenţiile de transplant, sunt intervenţii cu mare consum de sânge, de cele mai multe ori nu reuşim să facem faţă cu centrul nostru şi apelăm la centre din jur sau cele mai îndepărtate, îndeosebi centrele din vestul ţării de unde noi putem să aducem componente sangvine cu această maşină.

Foarte rar transportăm noi sânge în alte părţi, pentru că Bucureştiul este mare consumator de sânge, de aceea aducem din alte părţi, cu această maşină transportăm pentru că sângele este un ţesut viu, atunci când componentele sângelui au murit, nu mai putem să le folosim în transfuzie, de aceea el trebuie să fie păstrat în anumite condiţii de temperatură şi această maşină ne permite să transportăm sângele în siguranţă, în condiţii de temperatură controlată.

De pe colecta mobilă, când avem punga de sânge pe care noi o recoltăm de la donator, nu necesită neapărat o temperatură controlată pentru că sângele trebuie să stea 4-5 ore după ce a fost recoltat astfel încât elementele să se liniştească, trombocitele, eritrocitele, să putem să îl procesăm pentru că noi o pungă de sânge o prelucrăm şi scoatem două sau trei componente din sângele respectv astfel încât să oferim bolnavilor eritrocite dacă au nevoie de eritrocite, trombocite şi plasmă.

Putem să o facem cu salvările noastre însă dacă ne îndepărtăm de Bucureşti şi facem mai mult de două ore pe drum şi având în vedere că poţi să faci o oră şi ceva nunmai în Bucureşti, să-l traversezi, avem nevoie de această maşină”, a precizat Dr. Goşa.

Cine poate dona sânge

„Condiţiile sunt ca omul să fie sănătos, să nu sufere de o boală cronică, să nu aibă o boală acută, să nu fie răcit, să aibă peste 50 de kilograme, vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, şi dorinţa de a face bine.

În general, între 30 şi 45 de ani avem cei mai mulţi donatori, în ultimii ani cu ajutorul colectei mobile am întinerit cumva segmentul donatorilor de sânge, mergem în companii mari unde donează mai mult tineri, este foarte important acest lucru, pe măsură ce populaţia donatoare îmbătrâneşte, suferă de anumite boli, nu mai poate dona”, a explicat şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.