Peste 18.000 de secţii de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, în toată ţara, la urne fiind aşteptaţi 18.320.473 de români cu drept de vot pentru a-şi alege primarul, dar şi consilierii locali şi judeţeni, urmând ca votul să se încheie la ora 21.00. La acest scrutin, vor putea să îşi exercite votul doar cei care se află duminică în localităţile de domiciliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegerile locale din acest an se vor desfăşura într-un singur tur, la fel ca şi cele din 2012, dar o premieră a acestor alegeri este Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. De asemenea, în cadrul alegerilor locale din acest an, preşedintele Consiliuliui Judeţean nu mai este ales prin vot direct, ci cu majoritate de voturi de consilierii judeţeni aleşi la acest scrutin.

În Bucureşti vor fi deschise 1.252 de secţii, după cum urmează: Sectorul 1 - 163 secţii de vot, Sectorul 2 - 202 secţii, Sectorul 3 - 275 secţii, Sectorul 4 - 181 secţii, Sectorul 5 - 197 secţii şi Sectorul 6 - 234 secţii.

Bucureştenii vor primi patru buletine de vot, în timp ce alegătorii care locuiesc în afara Capitalei vor primi trei buletine de vot. Astfel, locuitorii Bucureştiului vor primi un buletin pentru primarul general, unul pentru primarul de sector, unul pentru Consiliul General al Muncipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul Local al sectorului, în timp ce în judeţe alegătorii vor primi un buletin pentru primar, unul pentru Consiliul Local şi unul pentru cel Judeţean. 

În cursa pentru alegerile locale din acest an s-au înscris 267.242 de persoane. Cei mai mulţi candidaţi - 239.134 - vor să fie consilieri locali şi doar 14.057 vizează o funcţie de consilier judeţean. În ceea ce priveşte candidaţii pentru primării, la acest scrutin şi-au depus candidatura 14.039 de candidaţi. 

Cei mai mulţi candidaţi sunt din partea PNL -  53.231,  urmat de PSD -  52.411, ALDE - 37.463, PMP - 29.975 şi UNPR - 25.037.

Pentru Primăria Generală a Capitalei, 12 candidaţi se regăsesc duminică pe buletinul de vot, în timp ce pentru CGMB zece partide sau alianţe au depus candidaturi.
 
La Sectorul 1, sunt zece candidaţi la funcţia de primar. Pentru Consiliul Local, au depus liste de candidaţi nouă formaţiuni.
 
Un număr de 11 persoane candidează la Primăria Sectorului 2, în timp ce pentru Consiliul Local 14 partide sau alianţe au depus liste de candidaţi.
 
Zece candidaţi vizează funcţia de primar al Sectorului 3, iar pentru Consiliul Local 11 formaţiuni au candidaţi. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Sectorul 4.
 
La Sectorul 5, doar şase candidaţi se regăsesc pe buletinul de vot pentru funcţia de primar, iar pentru Consiliul Local au depus liste cinci formaţiuni, fiind şi un candidat independent.
 
Pentru Primăria Sectorului 6, şapte persoane candidează pentru funcţia de primar, iar 11 formaţiuni au liste pentru Consiliul Local.
 
De asemenea, la nivel naţional 450 de candidaţi nu au împlinit vârsta de 23 de ani la data depunerii candidaturii, iar potrivit legii ”au dreptul de a fi aleşi consilieri şi primari cetăţenii cu drept de vot care au împlinit până în ziua alegerilor inclusiv vârsta de 23 de ani”. La alegerile locale s-au înscris şi 26 de persoane cu vârsta cuprinsă între 90 şi 100, dintre care 16 bărbaţi şi zece femei. 

Alegătorii care se vor prezenta la scrutin vor trebui să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral, care va scrie CNP-ul acestuia în program. Sistemul informatic de monitorizare va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votului inclusiv, dacă şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, dacă este arondată la o altă secţie de votare sau dacă este omisă din lista electorală permanentă. 

De asemenea, conform legii, persoanele care nu se pot deplasa la sediul unei secţii de votare din motive medicale pot depune o cerere şi cu copii ale actelor care dovedesc prolemele de sănătate la Biroul electoral al secţiei de votare de care aparţin pentru a solicita urna mobilă. Cel puţin doi membri ai Biroului electoral vor duce urna de vot, buletinele de vot şi stampila la domiciliul celor care au solicitat urna mobilă.

La vot pot participa toţi cetăţenii români care au împlinit inclusiv duminică vârsta de 18 ani, dar şi cetăţenii din UE care au domiciliul în România. La acest scrutin, însă, vor putea să îşi exercite votul doar cei care se află duminică în localităţile de domiciliu. 

Pentru că scrutinul pentru primari se desfăşoară într-un singur tur, va fi desemnat câştigător candidatul care are cel mai mare număr de voturi, chiar dacă nu trece pragul de 50%+1. Mare parte din rezultatele votului de duminică vor fi făcute publice luni de Biroul Electoral Central, după ce vor fi numărare şi centralizate voturile. 

Pe tot parcursul zilei de duminică, Biroul Electoral Central va transmite prezenţa la vot la intervale de trei ore după cum urmează: 10.30, 13.30, 16.30, 19.30 şi 21.30.

Urnele se vor închide la ora 21.00, iar persoanele care se află în acel moment în secţia de votare îşi pot exercita dreptul la vot. Pe parcursul nopţii va începe numărarea voturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.