Managerul Spitalului Judeţean Focşani, Constantin Mândrilă, confirmat cu coronavirus, despre care ministrul Sănătăţii a declarat că a plecat din spital cu laptopul şi cu documente, izolându-se într un hotel, transmite prin intermediul unei scrisori deschise că în duminica Floriilor a fost supus la un abuz greu de imaginat de către prefectul judeţului Gheorghiţă Berbece, care l-a forţat să se interneze ăn spital, deşi are o formă uşoară de boală şi protocoalele îi permit să se trateze acasă. El se declară victima unor interese politice

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scrisoarea deschisă intitulată ”Mai presus de Dumnezeu, de lege şi de coronavirus, nu este nimeni”, directorul Spitalului Judeţean Sfântul Pantelimon din Focşani scre că abuzul a fost comis de prefectul de Vrancea care ”vrea să pună stăpânire pe spital”

Mândrilă povesteşte în continuare că de la mijlocul lunii martie nu şi-a mai văzut familia, luând decizia să se izoleze din cauza riscului de a contracta coronavirusul în spital.

”Astăzi, în duminca Floriilor am fost supus la un abuz greu de imaginat, dar la care, totuşi, mă aşteptam. Vreau să împărtăşesc tuturor cum un bolnav de Covid 19 este hărţuit de către prefectul judeţului, singurul lui scop fiind de a pune stăpânire pe spital. Fac precizarea că, de la mijlocul lunii martie 2020, conştient de pericolul la care mă expun, de a contracta virusul, am decis să închiriez o locatie din aproprierea Spitalului Judeţean Vrancea unde m-am mutat, pentru a-mi proteja familia. Nu mi-am mai văzut fetiţa de trei săptămâni! Asadar, de cand a început situaţia de urgenta, m-am separat de famile, mi-am găsit o locuinţă în apropierea spitalului şi am lucrat cot la cot cu colegii mei pentru ca lucrurile să meargă bine. Poate confirma oricare dintre colegi ca eram primul care venea la birou, înainte de ora 7.00 si ultimul care pleca, de multe ori şi după ora 21.00. Am stat în spital efectiv şi m-am ocupat ca totul să fie bine, mai ales că presiunea era cu atât mai mare cu cât Spitalul Militar şi Spitalul Adjud au fost închise în urma infectării cadrelor medicale cu Covid 19. Spitalul Judeţean rămânând singurul în picioare, atât pentru urgenţe medicale din judeţ cât şi in lupta cu Covid 19.”, scrie Mândrilă.

Directorul Spitalului Judeţean Focşani scrie în continuare că pe data de 8 aprilie a fost declarat pozitiv, moment în care a anunţat DSP Vrancea şi s-a prezentat la Secţia de Boli Infecţioase. Aici, medicul i-ar fi spus că manifestă o formă uşoară de boală şi a luat decizia să se autoizoleze la un domiciliu ales, anunţând DSP adresa la care se află: ”M-am prezentat la Secţia Boli Infecţioase unde am fost consultat şi mi s-au recoltat analize, iar în urma rezultatelor, dr. Vasilache Mădălina, şefa secţiei a concluzionat că este o formă uşoară de Covid -19 . După prevederile Protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS Cov 2 din 26.03.2020, formele uţoare se trateaza la domiciliu în autoizolare. Fac precizarea că HG 201/2020 precizează, la articolul 1, alineatil 5, punctul c) că persoanele confirmate COVID-19 asimptomatice sau cu forme uşoare, nu necesită internarea în unităţi sanitare pentru tratare. De asemenea, ordinului ministrului sănătăţii 487 din 23.03.2020 prevede ”cazurile uşoare se pot externa mai rapid sau chiar îngriji la domiciliu cu respectarea unor recomandări”. Astfel, m-am autoizolat imediat la domiciliul ales, am informat prin adresa scrisă DSP Vrancea unde mă aflu şi unde voi sta in autoizolare. Am păstrat legătura permanent cu medicul curant căruia ii raportam zilnic functiile vitale( temperatura, concentraţia de oxigen din sânge şi tensiunea), am respectat tratamentul prescris, nu am intrat în contact cu nimeni şi am încercat să mă odihnesc fiind foarte obosit şi speriat”.

Pentru că starea de sănătate i-a permis, Mândrilă spune că a continuat să lucreze din izolare, şi de aceea a avut asupra lui calcutorul de serviciu:

”Am anunţat directorul medical şi medicul epidemilog al spitalului de situaţia mea. Pentru că starea de sănătate îmi permitea, am vorbit cu directorul medical şi am stabilit de comun acord să continui activitatea desfaşurată din izolare. Motiv pentru care, am luat şi calculatorul de serviciu, pentru a lucra împreuna online (am dovezi in acest sens, deoarece am lăsat inclusiv notificare scrisă către directorul medical)”, relatează el.

Managerul spitalului focşănean continuă scrisoarea deschisă relatând că duminică la orele prânzului a fost sunat de prefectul de Vrancea care i-a transmis că trebuie să meargă de urgenţă la Secţia de Boli Infecţioase, pentru că în caz contrar va trimite poliţia şi va fi luat cu forţa. În acelaşi paragraph, Mâţndrilă spune că el nu a încălcat cu nimic legea, iar singurii care au făcut acest lucru sunt prefectul şi Ministerul Sănătăţii.

”Duminică, 12 aprilie 2020, la ora 11.26, m-a sunat prefectul judeţului spunându-mi că din ordinul ministrului sănătăţii trebuie să mă mut urgent la Secţia de Boli Infecţioase. Deşi l-am rugat să îmi trimită şi mie ordinul, pentru că eram curios să văd despre ce este vorba, domnia sa mi-a spus, fără echivoc, că dacă refuz va trimite Poliţia şi mă va muta cu forţa. Eu am încercat să îi explic faptul că domnia sa comite un abuz şi că prin tot ceea ce face în spaţiul public de câteva zile mă tratează nelegal şi înjositor. I-am adus ca argument şi prevederile legale. Domnia sa nu mi-a adus la cunoştinţă nicio prevedere legală, dar a trimis la locuinţa unde eram autoizolat atât Poliţia, cât şi câţiva ziarişti de casă ai domniei sale. Prin urmare, la câteva zeci de minute distanţă, am ajuns să fiu filmat ca un tâlhar care a încălcat prevederile legale, deşi nu sunt decât un bolnav de Covid 19 care stătea în autoizolare, respectând întocmai legislaţia în domeniu. Cei care într-adevăr încalcă legislaţia sunt prefectul judeţului şi angajatorii mei – Ministerul Sănătăţii”, susţine managerul.

Mândrilă continuă, spunând  că este ”victima unor interese politice”.

”Iată cum, fără voia mea, de astăzi de la ora 13.00, fiind un caz COVID-19 uşor, ocup unul din cele 130 de paturi din Pavilionul COVID-19 al Spitalului Judeţean Focşani, deşi chiar legislaţia elaborată de angajatorul meu, Ministerul Sănătăţii spune că astfel de cazuri se tratează acasă, în izolare!(..) Dacă această atitudine faţă de un bolnav nu este abuz, atunci ce este, grija exagerată a prefectului faţă de sănătatea mea? În altă ordine de idei, dacă argumentele mele de până acum nu sunt suficiente în a arăta faptul că sunt doar victima unor interese politice, vreau să mai aduc un argument. În luna martie 2020, în municipiul Focani au fost diagnosticaţi pozitiv COVID-19 un număr de 30 cadre medicale de la Spitalul Militar Focşani. Mai mult de atât, o parte din aceste cadre medicale au transmis coronavirusul şi la 2 medicii de la Spitalul Municipal Adjud, dar şi la funcţionari din alte instituţii. Ca urmare a acestui fapt, Spitalul Militar Focşani şi Spitalul Municipal Adjud au fost închise o perioadă lungă pentru dezinfecţie totală. În acest caz PNL Vrancea şi prefectul judeţului nu au avut nici un fel de reacţie, dar nici una. Nu au zis nici un cuvânt de parcă erau peşti! Mai mult, în data de 10 aprilie 2020, în România erau infectate COVID-19 un număr de 812 cadre medicale. 429 cadre medicale la Suceava – şi la Suceava este conducere militară la spital, 35 cazuri la Spitalul Deva unde este, iarăşi, conducere militară, 44 cazuri la Arad, unde nu este conducere militară, 34 cazuri la Galaţi unde nu este conducere militară, 34 cazuri la Iaşi şi nu este conducere militară, 18 cazuri la Alba şi nu este conducere militară etc. În Vrancea erau infestate COVID-19 doar 7 cadre medicale dintr-un număr de peste 1.300 angajaţi ai Spitalului Judeţean. Asta vi se pare domnule prefect a fi un management dezastruos.(..) Domnule prefect, dacă aţi avea puţină umanitate şi demnitate nu aţi coborî atât de jos, nu ar fi trebui sa ajungeţi să comiteţi abuzuri asupra unui bolnav de Covid 19 doar pentru a-i lua funcţia!”, conchide managerul Spitalului Judeţean Focşani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.