Şase titluri de doctor obţinute la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” au fost retrase de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), printre cei vizaţi de aceste decizii numărându-se fostul şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR Toma Rus, fostul şef în cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii Daniel Moldoveanu şi judecătoarea Corina Jîjîie, fostă şefă a Secţiei Penale din ICCJ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform deciziilor  făcute publice luni de CNATDCU, la un an de la depunerea sesizărilor de către Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul”, instituţia a decis retragerea titlului de doctor pentru Toma Rus, Daniel Moldoveanu, Corina Jîjîie, Ionelia Valentina Morcovescu (Saulea), CăTălin Chivu şi Ionel Claudiu Pasăre.

După cum relata Press One, la data susţinerii tezei, în 2013, Daniel Moldoveanu era consilier pe probleme de securitate al preşedintelui Traian Băsescu şi directorul Oficiului pentru Informaţii Integrate din cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii, coordonatorul tezei sale de doctorat fiind Gabriel Oprea.

Potrivit aceleiaşi surse, Daniel Andrei Moldoveanu este unul dintre cei nouă doctori ai Academiei SRI care, în primăvara lui 2016, au făcut cerere de renunţare benevolă la acest titlu ştiinţific pentru a preveni un verdict instituţional de plagiat. Opt dintre aceştia l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea.

Toma Rus a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP, iar în 2008-2009, a fost şeful Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. Şi în cazul său, coordonator al lucrării a fost tot Gabriel Oprea.

Corina Jîjîie este judecătorul cu cea mai înaltă funcţie care a obţinut un doctorat la Academia SRI în timp ce se afla în activitate. În 2013, când a devenit doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, ea era şefa Secţiei Penale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, scrie Press One. Conducătorul ei de doctorat a fost Gheorghe Toma.

Tot Gheorghe Toma a fost şi cooordonatorul lucrărilor lui Cătălin Chivu, Ionel Claudiu Pasăre şi Ionelia Valentina Morcovescu, şi lor fiindu-le retrase titlurile de doctor.

În acelaşi lot de şapte persoane pentru care Academia Naţională de Informaţii a făcut sesizări la CNATDCU s-a aflat şi Adrian Victor Vevera,  fost ofiţer în serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, în cazul căruia nu există încă o decizie. Soţia sa, Florina Vevera are deja decizie de retrage a titlului de doctor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.