Mult timp rezervat fetelor, vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) este acum extins în Franţa şi la băieţi. Această extindere este necesară atât pentru a-i proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, cât şi, în cele din urmă, pentru a spera să se elimine complet aceste boli, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Franţa, vaccinarea împotriva HPV este recomandată pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani din 2007, iar pentru băieţii de aceeaşi vârstă din 2021.

Un program de vaccinare gratuită şi generalizată pentru elevii din anul 5 de liceu va începe pe 2 octombrie în anumite regiuni. Acesta va fi precedat de o campanie de comunicare a vaccinării începând de luni.

În fiecare an, în Franţa, HPV, abrevierea de la virusul papiloma uman, este responsabil de peste 6.000 de noi cazuri de cancer, cel mai adesea al colului uterin, care provoacă 1.100 de decese pe an, sau al vulvei sau vaginului, dar şi al sferei ORL, al anusului sau al penisului.

Un studiu recent publicat în The Lancet a arătat că, la un moment dat, 31% dintre bărbaţii cu vârsta de peste 15 ani sunt infectaţi cu un virus de tip HPV. Mai important, unul din cinci bărbaţi (21%) este purtător al unui HPV oncogen, adică potenţial cancerigen.

Deşi bărbaţii cei mai afectaţi au vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani (35%), toţi bărbaţii activi din punct de vedere sexual sunt „un rezervor major de infecţii genitale cu HPV”", continuă studiul.

„Această meta-analiză Lancet confirmă elemente empirice şi teoretice: virusul HPV se găseşte peste tot şi este extrem de transmisibil”, a declarat pentru AFP Emmanuel Ricard, purtător de cuvânt al Ligue contre le cancer şi medic de sănătate publică.

Potrivit Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, citată în The Lancet, în 2018 au fost înregistrate în întreaga lume aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbaţi cauzate de HPV.

Primul beneficiu evident al vaccinării băieţilor este că injecţia îi protejează direct împotriva cancerelor şi a verucilor din sfera anogenitală (penis şi anus), pentru care eficacitatea vaccinului a fost deja stabilită.

Un alt beneficiu aşteptat este „o protecţie probabilă împotriva cancerelor ORL induse de HPV, care sunt mai frecvente la bărbaţi", a declarat, pentru AFP, Judith Mueller, medic epidemiolog, profesor la École des Hautes Études en Santé Publique (EHESP) şi cercetător la Institutul Pasteur.

Vaccinarea băieţilor tineri, a viitorilor parteneri sexuali şi a soţiilor, ar trebui, de asemenea, să reducă riscul de transmitere a acestor virusuri.

În termeni practici, „recomandările de vaccinare neutre din punct de vedere al genului vor fi mai uşor de promovat”, spune cercetătoarea Judith Mueller: „Comunicarea nu mai trebuie să se adreseze doar fetelor, ci doar tinerilor”.

Potrivit cercetătoarei, vaccinarea băieţilor este cu atât mai importantă cu cât acoperirea actuală "nu este încă optimă". Până la sfârşitul anului 2022, 48% dintre fete şi 13% dintre băieţii în vârstă de 15 ani au primit cel puţin o doză de vaccin.

„Vaccinarea băieţilor va avea în mod clar un impact asupra sănătăţii femeilor prin accelerarea reducerii riscului de cancer de col uterin”, spune Mueller. „Cu o bună informare a familiilor, viitoarele campanii din şcolile gimnaziale au potenţialul de a creşte acoperirea vaccinală în rândul fetelor şi băieţilor la un nivel care va oferi o protecţie semnificativă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.