Un studiu sugerează că o substanţă bazată pe un acid gras care se găseşte în carnea de vită şi în produsele lactate ar putea ajuta imunoterapia împotriva cancerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acidul trans-vaccenic (ATV), un acid gras cu lanţ lung care se găseşte în carnea şi produsele lactate provenite de la animale de păşunat, cum ar fi vacile şi oile, îmbunătăţeşte capacitatea celulelor T CD8+ de a se infiltra în tumori şi de a distruge celulele canceroase, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago (UChicago).

Studiul, publicat săptămâna aceasta în revista Nature, arată, de asemenea, că pacienţii cu niveluri mai ridicate de ATV care circulă în sânge au răspuns mai bine la imunoterapie, sugerând că ar putea avea potenţial ca supliment nutriţional pentru a completa tratamentele clinice pentru cancer.

„Există multe studii care încearcă să descifreze legătura dintre alimentaţie şi sănătatea umană şi este foarte dificil să înţelegem mecanismele care stau la baza acesteia din cauza varietăţii mari de alimente pe care le consumă oamenii, dar dacă ne concentrăm doar pe nutrienţii şi metaboliţii derivaţi din alimente, începem să vedem cum influenţează fiziologia şi patologia”, a declarat într-un comunicat al universităţii, Jing Chen, doctor în medicină, şi profesor la facultatea de medicină a UChicago, unul dintre autorii principali ai studiului.

Concentrându-se asupra nutrienţilor care pot activa răspunsurile celulelor T, cercetătorii au găsit unul care îmbunătăţeşte de fapt imunitatea antitumorală prin activarea unei căi imune importante.

Identificarea nutrienţilor care activează celulele imune

Laboratorul lui Chen se concentrează pe înţelegerea modului în care metaboliţii, nutrienţii şi alte molecule care circulă în sânge influenţează dezvoltarea cancerului şi răspunsul la tratamentele împotriva acestuia.

Pentru noul studiu, echipa a pornit de la o bază de date de aproximativ 700 de metaboliţi cunoscuţi care provin din alimente şi au asamblat o bază de compuşi formată din 235 de molecule bioactive derivate din „nutrienţi din sânge”.

Cercetătorii americani de la UChicago au analizat compuşii pentru capacitatea lor de a influenţa imunitatea anti-tumorală prin activarea celulelor T CD8+, un grup de celule imunitare esenţiale pentru uciderea celulelor canceroase sau infectate viral.

După ce oamenii de ştiinţă au evaluat cei şase candidaţi de top atât pe celule umane, cât şi pe celule de şoarece, au văzut că ATV a avut cele mai bune rezultate.

ATV este cel mai abundent acid gras trans prezent în laptele uman, dar organismul nu îl poate produce singur.

Doar aproximativ 20% din ATV este descompus în alte subproduse, lăsând un procent de 80% să circule în sânge.

„Asta a înseamnat că trebuia să mai existe ceva, aşa că am început să-l cercetăm mai mult”, a precizat Chen.

Laboratorul său a efectuat o serie de experimente cu celule şi modele de şoareci cu diverse tipuri de tumori.

Hrănirea şoarecilor cu o dietă îmbogăţită cu ATV a redus semnificativ potenţialul de creştere tumorală a celulelor de melanom şi de cancer de colon în comparaţie cu şoarecii hrăniţi cu o dietă de control.

De asemenea, dieta cu ATV a sporit capacitatea celulelor T CD8+ de a infiltra tumorile.

Echipa a efectuat, de asemenea, o serie de analize moleculare şi genetice pentru a înţelege modul în care ATV afectează celulele T.

Acestea au inclus o nouă tehnică de monitorizare a transcripţiei ADN-ului, numită secvenţierea ADN-ului monocatenar asistată de kethoxal (KAS-seq), pe care a dezvoltat-o echipa de la UChicago.

Aceste teste suplimentare au arătat că ATV inactivează un receptor de pe suprafaţa celulară numit GPR43, care este activat de obicei de acizii graşi cu lanţ scurt, produşi adesea de microbiomul intestinal.

ATV depăşeşte aceşti acizi graşi cu lanţ scurt şi activează un proces de semnalizare celulară cunoscut sub numele de calea CREB, care este implicată într-o varietate de funcţii, inclusiv creşterea, supravieţuirea şi diferenţierea celulară.

Echipa a arătat, de asemenea, că modelele de şoareci în care receptorul GPR43 a fost eliminat exclusiv din celulele T CD8+ nu au avut, de asemenea, capacitatea îmbunătăţită de combatere a tumorilor.

O echipă de specialişti clinicieni de la UChicago au analizat probele de sânge prelevate de la pacienţii care urmează un tratament de imunoterapie cu celule CAR-T pentru limfom.

Ei au văzut că pacienţii cu niveluri mai ridicate de ATV au avut tendinţa de a răspunde mai bine la tratament decât cei cu niveluri mai scăzute.

De asemenea, cercetătorii au testat linii celulare de leucemie şi au văzut că ATV a îmbunătăţit capacitatea unui medicament de imunoterapie de a distruge celulele leucemice.

Recomandarea specialiştilor: Concentraţi-vă pe nutrienţi, nu pe alimente

Studiul sugerează că ATV ar putea fi folosit ca supliment alimentar pentru a ajuta diverse tratamente împotriva cancerului bazate pe celule T, deşi cercetătorii subliniază că este important să se determine cantitatea optimă a nutrientului în sine, nu sursa de hrană.

Există un număr tot mai mare de dovezi cu privire la efectele dăunătoare pentru sănătate ale unui consum ridicat de carne roşie şi produse lactate, astfel încât acest studiu, spun specialiştii, nu îndeamnă la consumul excesiv al acestor produse alimentare, ci indică doar faptul că suplimentele nutritive precum ATV ar putea fi utilizate pentru a promova activitatea celulelor T.

Echipa de la UChicago crede că ar putea exista şi alţi nutrienţi care pot face acelaşi lucru.

„Există date timpurii care arată că alţi acizi graşi din plante induc semnale printr-un receptor similar, aşa că noi credem că există o mare posibilitate ca şi nutrienţii din plante să poată face acelaşi lucru prin activarea căii CREB”, a precizat dr Chen.

Această abordare „metabolomică” ar putea ajuta la înţelegerea modului în care regimul alimentar ne afectează sănătatea.

Dr. Chen a a indicat faptul că echipa ăşi propune construirea unei baze de date cuprinzătoare de nutrienţi care circulă în sânge pentru a înţelege impactul acestora asupra imunităţii şi a altor procese biologice, cum ar fi îmbătrânirea.

„După milioane de ani de evoluţie, există doar câteva sute de metaboliţi derivaţi din alimente care ajung să circule în sânge, ceea ce înseamnă că aceştia ar putea avea o anumită importanţă în biologia noastră”, a declarat dr. Chen.

„Să vedem că un singur nutrient precum ATV are un mecanism foarte bine ţintit asupra unui tip de celule imunitare vizat, cu un răspuns fiziologic foarte profund la nivelul întregului organism – mi se pare cu adevărat uimitor şi intrigant”, a mai precizat medicul american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.