Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, afirmă, vineri, că este nevoie de reformă în sistem, iar aceasta se poate face doar pornind de la adevăr. ”Nu mai putem accepta mediocritatea în funcţii-cheie”, afirmă ministrul, care a adăugat că spitalele nu pot funcţiona fără medici, dar nici medicii nu pot lucra într-un sistem care le frânge voinţa.
”Dacă vrem cu adevărat să schimbăm un sistem care ştim că este greşit, trebuie să începem cu adevărul — clar, direct şi fără menajamente. Nu mai e timp pentru cosmetizări, tăceri comode sau promisiuni care nu schimbă nimic. Avem nevoie de curaj! Reforma doare, deranjează, zguduie obişnuinţe vechi, dar fără ea nu vom mişca nimic”, a scris, vineri, pe Facebook. Ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rogobete afirmă că ”sistemul nu înseamnă doar reguli sau structuri abstracte”.
”Sistemul înseamnă oameni — şi din fericire, avem mulţi care fac diferenţa: medici dedicaţi, manageri vizionari, şefi de secţie care au arătat că se poate, chiar şi în condiţii grele. Sunt cadre medicale - şi nu numai - care îşi fac meseria cu responsabilitate şi empatie, chiar dacă au obosit, lipsesc resursele şi adesea nu sunt suficient sprijiniţi. Sunt oameni care rămân în ţară şi în sistem nu pentru că le e uşor, ci pentru că le pasă”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, însă, oricât de mare ar fi efortul celor care vor să facă diferenţa, ”nu pot repara singuri un sistem care are nevoie de reformă reală”.
”Avem nevoie şi de manageri competenţi, care să înţeleagă că spitalul nu este o funcţie, ci o responsabilitate. Nu mai putem accepta mediocritatea în funcţii-cheie. Excelenţa trebuie sprijinită! Rolul meu este să identific exemplele de bună practică şi să le transform în regulă, nu în excepţie”, a mai transmis Rogobete.
Ministrul Sănătăţii susţine că nu doreşte să-şi apere scaunul, ci să facă schimbări – ”pentru pacienţi, pentru cei care suferă, aşteaptă şi speră”.
”Spitalele nu pot funcţiona fără medici, dar nici medicii nu pot lucra într-un sistem care le frânge voinţa. Niciunul dintre noi — ministru, manager sau profesionist medical — nu trebuie să uite un lucru esenţial: existăm pentru pacient. Nu putem construi un sistem sănătos pe compromis, frică şi tăcere. Îl putem construi doar prin adevăr, acţiune şi voinţa fermă! Adevărul din sistem nu e comod, dar este singura cale spre vindecare”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
Premierul Ilie Bolojan a afirmat, recent, că a doua direcţie importantă la care guvernanţii lucrează este reducerea risipei din sănătate.
El a precizat că a fost informat de ministrul Sănătăţii şi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că mai este nevoie de 14 miliarde de lei pentru ca anul în domeniul sănătăţii să fie încheiat cu bine.
De asemenea, Bolojan a mai afirmat că, de la an la an, cheltuielile de personal sunt extinse, dar şi că există decontări fictive sau umflate în unităţile spitaliceşti.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.