Compania franceză de biotehnologie OSE Immunotherapeutics a prezentat luni rezultatele pozitive ale vaccinului său terapeutic Tedopi în cazul pacienţilor cu cancer pulmonar avansat, demonstrând o reducere a riscului de deces în comparaţie cu chimioterapia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La un an de la începerea tratamentului, 44,1% dintre aceşti pacienţi erau încă în viaţă în grupul care a primit vaccinul, faţă de numai 27,5% în grupul de chimioterapie", potrivit rezultatelor unui studiu clinic de fază 3 (etapa premergătoare comercializării) publicate luni în revista Annals of Oncology.

"Studiul arată, de asemenea, că utilizarea vaccinului în locul chimioterapiei contribuie la menţinerea unei calităţi mai bune a vieţii pacienţilor" şi la "mai puţine efecte secundare", a declarat profesorul Benjamin Besse, director de cercetare clinică la Institutul Gustave-Roussy şi cercetător principal în cadrul studiului, denumit Atalante-1.

Rezultatele "oferă perspectiva unei noi speranţe pentru aceşti pacienţi", a declarat Nicolas Poirier, directorul general al Ose Immunotherapeutics, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale, subliniind că peste o mie de injecţii au fost administrate în timpul diferitelor studii clinice.

Vaccinurile terapeutice împotriva cancerului au ca scop educarea sistemului imunitar pentru a recunoaşte şi distruge în mod specific celulele tumorale.

Vaccinul Tedopi este eficient la pacienţii cu gena HLA-A2, prezentă la jumătate din populaţie, subliniază Ose Immunotherapeutics.

Pacienţii care au intrat în studiul randomizat au fost trataţi anterior prin chimioterapie şi imunoterapie.

"Studiul nu şi-a finalizat recrutarea" din cauza sosirii Covid-19 şi, prin urmare, "nu are puterea necesară", dar "ne permite să înţelegem care este populaţia care a obţinut un beneficiu real" de pe urma vaccinului, adică pacienţii care au răspuns iniţial la imunoterapie înainte de a recidiva, a precizat profesorul Besse.

În total, 219 pacienţi au luat parte la studiu în nouă ţări europene şi în Statele Unite (139 de pacienţi sub tratament cu Tedopi şi 80 sub chimioterapie).

Vaccinul a fost administrat iniţial la fiecare trei săptămâni, apoi la fiecare opt săptămâni timp de un an, iar apoi la fiecare 12 săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.