Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani în România, ajungând la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021, potrivit datelor INSP. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vorbeşte, marţi, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, despre o Cartă Albă a Sănătăţii Mintale în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, Ministerul Sănătăţii a organizat o masă rotundă cu tema «Serviciile de Sănătate Mintală, actualităţi şi direcţii strategice de dezvoltare», o oportunitate care a adus împreună experţi, profesionişti şi persoane interesate să discute despre provocările şi soluţiile în domeniul sănătăţii mintale. Iar între orele 20:00 şi 00:00, clădirea Guvernului va fi iluminată în verde, culoarea simbol a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale”, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că una dintre propunerile specialiştilor a fost să avem o Cartă Albă a Sănătăţii Mintale în România.

Documentul ar trebui ”să conţină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienţilor şi ale medicilor şi, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate”.

”E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătăţii mintale pe care m-aş bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”,a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii intenţionează să extindă reţeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare judeţ care să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislaţiei în vigoare, precum şi să dezvolte noi programe de psihiatrie.

”Domeniul Sănătăţii Mintale, neglijat în ultimii 20 de ani, a revenit în atenţia publicului, mai ales în contextul pandemiei dar şi a consumului îngrijorător de droguri”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

”Lipsa de informare şi educaţie determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delicvent. De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor şi de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie şi care au nevoie de vindecare, de recuperare şi, foarte important, de reinserţie socială”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Conform datelor INSP, citate de Ministerul Sănătăţii, în România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021.

Prevalenţa bolilor psihice (reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale şi de comportament) a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.