Cele mai multe transplanturi de organe implică furnizarea de organe de la donatori mai în vârstă către primitori mai tineri. Celulele care îmbătrânesc pot deveni senescente, o stare în care nu se mai înmulţesc şi secretă substanţe chimice care afectează negativ celulele vecine. Celulele senescente se acumulează în organele donatorilor mai în vârstă şi au potenţialul de a compromite rezultatele transplantului, sugerează un nou studiu publicat recent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un studiu derulat de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital (BWH), un important spital universitar pentru facultatea de medicină Harvard, a descoperit că, în modelele preclinice, transplantul de organe „mai bătrâne” poate declanşa senescenţa la primitorii mai tineri.

Aceştia au observat că şoarecii tineri şi de vârstă mijlocie care au primit transplanturi de inimă de la şoareci mai bătrâni aveau capacitatea fizică afectată, cu timpi de alergare şi forţă de prindere reduşi.

Şoarecii de vârstă mijlocie care au primit inimi mai bătrâne au prezentat, de asemenea, un comportament crescut legat de anxietate, memorie afectată şi performanţe mai slabe de învăţare.

Autorii au descoperit că aceste efecte legate de îmbătrânirea accelerată la primitorii mai tineri au fost determinate de eliberarea de factori asociaţi cu senescenţa şi de ADN mitocondrial de la transplanturile de la donatori mai în vârstă.

Tratarea şoarecilor donatori mai bătrâni cu senolitice, medicamente care inhibă senescenţa, înainte de extragerea organului pentru transplant a redus simptomele senescenţei la şoarecii primitori.

„În prezent, din cauza ofertei insuficiente în transplantul clinic de organe, vârstele donatorilor şi ale receptorilor diferă substanţial”, a declarat cercetătorul principal dr. Stefan G. Tullius, de la Divizia de Chirurgie a Transplantului, într-un comunicat al spitalului.

Potrivit acestuia, rezultatele studiului sugerează că tratamentele senolitice pot fi o potenţială abordare terapeutică pentru îmbunătăţirea rezultatelor organelor mai în vârstă.

Studiul a fost publicat recent, în American Journal of Transplantation.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.