Persoanele care trăiesc cu fibroză chistică ar putea beneficia de un tratament îmbunătăţit, după ce o echipă de experţi internaţionali a elaborat un ghid de practică clinică pentru evaluarea testelor de efort fizic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă de experţi la nivel mondial a petrecut un deceniu creând un ghid pentru evaluările clinice care ajută la informarea testării prin antrenamente fizice a persoanelor care trăiesc cu fibroză chistică.

Documentul Grupului de lucru pentru exerciţii fizice al Asociaţiei Europene de Fibroză Chistică (ECFS), condus de dr. Zoe Saynor de la universitatea din Portsmouth, Anglia, oferă recomandări şi instrucţiuni cuprinzătoare pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii şi al îngrijirii, care ajută la efectuarea testării fizice în cazul persoanelor cu această afecţiune.

Scopul Grupului de lucru este acela de a cerceta şi promova importanţa exerciţiilor fizice în cazul persoanelor care trăiesc cu fibroză chistică în Europa şi în afara ei.

În Marea Britanie există aproximativ 11.000 de persoane care trăiesc cu FC şi aproximativ 100.000 de persoane în întreaga lume.

Afecţiunea ereditară este cauzată de o genă defectuoasă care afectează mişcarea sării şi a apei pe suprafaţa celulelor.

Fibroza chistică este o afecţiune cronică multisistemică, iar mutaţia genei are ca rezultat acumularea de mucus lipicios în plămâni şi în sistemul digestiv, ceea ce duce la o serie de simptome dificile.

Deşi nu există un tratament curativ pentru a gestiona fibroza chistică se recomandă o gamă largă de tratamente, inclusiv activitate fizică şi exerciţii fizice.

Ghidurile NICE, ghidurile de gestionare a fizioterapiei ale CF UK Trust şi ghidurile internaţionale recomandă testarea regulată prin exerciţii fizice a persoanelor cu această afecţiune.

Aceste teste includ stabilirea aptitudinii aerobice, măsurarea performanţei şi evaluarea forţei musculare.

De asemenea, testele sunt capabile să ajute la evaluarea tendinţelor de sănătate, a răspunsului la tratament şi a perspectivelor de sănătate.

Cu toate acestea, multe persoane din întreaga lume nu au acces la teste de rutină, iar executarea acestora prezintă neconcordanţe între centrele medicale care tratează fibroza chistică, spun specialiştii.

Testele de efort fizic sunt din ce în ce mai mult utilizate de către clinicieni pentru a evalua performanţa la efort la persoanele cu această afecţiune.

Potrivit specialiştilor, până în prezent, a existat o lipsă de standardizare la nivel mondial.

Cercetările ample efectuate pe o perioadă de zece ani au fost folosite pentru a produce proceduri standard de operare care pot fi utilizate de către clinicieni din întreaga lume – inclusiv din ţările cu venituri mici şi mijlocii, cu resurse reduse.

Documentul, publicat în luna august, în European Respiratory Reviews, a fost rezultatul unei colaborări între peste 60 de experţi, din ţări precum Marea Britanie, Franţa, America, Elveţia, Germania, Australia şi altele.

„Marele obiectiv al proiectului a fost acela de a schimba şi de a îmbunătăţi practica clinică în întreaga lume, aşa că am lucrat împreună în mod colectiv timp de mai mulţi ani”, a declarat dr. Saynor, de la facultatea de sport, sănătate şi ştiinţa exerciţiilor, din cadrul universităţii din Portsmouth.

„Am vrut să implicăm colegi din zone cu sisteme de asistenţă medicală diferite şi din ţări cu venituri mici şi medii, pentru a ne asigura că recomandările noastre au implicat cât mai multe părţi interesate”, a precizat el.

Potrivit medicului, scopul este ca toate persoanele cu fibroză chistică de o vârstă adecvată să aibă acces la testarea regulată a efortului lor fizic pentru a înţelege mai bine starea de sănătate a acestora şi pentru a primi sfaturi individualizate privind exerciţiile fizice.

Orientările actuale recomandă ca fiecare persoană cu fibroză chistică să aibă acces la un test de efort cel puţin o dată pe an. Acest lucru nu se întâmplă în cea mai mare parte a lumii, inclusiv în multe clinici de aici, din Marea Britanie, a menţionat dr. Saynor.

„Este important ca toată lumea să fie pe aceeaşi lungime de undă atunci când vine vorba de planuri de exerciţii şi activităţi fizice, astfel încât calitatea tratamentului să nu varieze în funcţie de locul de unde provine o persoană”, a specificat ea.

Ghidul de practică clinică oferă informaţii valoroase, instrucţiuni de testare şi o selecţie de teste validate, utilizate în mod obişnuit.

Documentul evidenţiază, de asemenea, testele utilizate anterior care nu mai sunt recomandate pentru persoanele cu fibroză chistică, precum şi domeniile care necesită cercetări suplimentare.

Acesta reprezintă munca unui grup multidisciplinar de fizioterapeuţi, oameni de ştiinţă în domeniul exerciţiilor fizice şi clinicieni, toţi membri ai Grupului de lucru pentru exerciţii fizice al Societăţii Europene de FC.

O serie de spitale din Marea Britanie au început să utilizeze aceste recomandării, iar echipa a organizat cursuri educaţionale de fizioterapie pentru medici în cadrul unor conferinţe şi evenimente internaţionale, şi a dezvoltat resurse online gratuite.

„Ne dorim ca în următorii ani, toate persoanele cu fibroză chistică să aibă acces la un test de efort şi la un program de antrenament pentru exerciţii fizice”, a declarat coordonatorul adjunct al Grupului de lucru pentru exerciţii al ECFS, dr. Don Urquhart de la universitatea din Edinburgh.

„Sunt încă multe lucruri pe care nu le cunoaştem despre persoanele care trăiesc cu fibroză chistică, dar exerciţiile fizice devin din ce în ce mai importante în gestionarea acestei afecţiuni. Sperăm că aceste recomandări vor contribui la îmbunătăţirea încrederii şi a înţelegerii prin faptul că toată lumea va efectua testele într-o manieră standardizată”, a precizat el.

Trecerea la un consens la nivel internaţional cu privire la alegerile testelor de efort validate, protocoale standardizate şi măsuri obiective în testarea exerciţiilor fizice va ajuta la dezvoltarea unor oportunităţi de cercetare multicentrică solide, a apreciat preşedintele CF Physio, Jenny Hauser.

Ea a adăugat că standardizarea globală în multe aspecte ale managementului fizioterapiei în fibroza chistică este un obiectiv puternic pentru clinicieni în peisajul în dezvoltare şi schimbare rapidă al acestei afecţiuni cronice.

„Recomandările vor îmbunătăţi echitatea în practica din centrelemedicale de fibroză chistică şi vor ajuta clinicienii în sprijinirea adecvată a pacienţilor lor pentru a dezvolta programe de exerciţii fizice individualizate care să ducă la îmbunătăţirea rezultatelor în materie de sănătate”, a precizat ea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.