Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că România a pierdut noţiunea de medicină comunitară în momentul în care medicina de familie din ţara noastră a fost schimbată ca şi concept, dar a precizat că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se fac peste 200 de centre integrate comunitare, unde medicii de familie, asistenţii medicali ar trebui să lucreze pentru sănătatea unei comunităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Noi am pierdut această noţiune a medicinii comunitare în momentul în care medicina de familie din România a fost schimbată ca şi concept, şi un medic de familie nu are responsabilitate decât pentru lista lui de pacienţi. În trecut, însă, medicul de familie avea arondat, sau doi sau trei medici de familie aveau arondat un anumit teritoriu şi cunoşteau tot. Şi vă spun asta din familia mea direct, pentru că tatăl meu a avut o astfel de activitate 25 de ani şi cunoştea toate gravidele, cunoştea toţi copiii, ştia situaţia vaccinării, îi sfătuia”, a declarat Alexadru Rafila, luni, în cadrul conferinţei „Salvaţi Copiii”, la U.M.F. „Carol Davila” din Bucureşti. 
 
El a anunţat că prin PNRR vor fi făcute peste 200 de centre integrate comunitare. 
 
“Deci există această nevoie pe care încercăm să o dezvoltăm şi să o readucem, nu ştiu dacă neapărat acolo unde a fost, dar să o aducem la o zonă funcţională, să dezvoltăm medicina comunitară. Acum, prin PNRR se fac peste 200 de centre integrate comunitare, unde medicii de familie, asistenţii medicali, moaşa, asistenţii comunitari, ar trebui să lucreze pentru sănătatea comunităţii. Dacă o să reuşim lucrul ăsta în zona rurală, în zone defavorizate, atunci o să avem un răspuns coerent. Sigur că şi modul de finanţare şi de funcţionare a acestor centre trebuie să fie diferit. Ele există în multe ţări, am văzut în Israel, am văzut în Spania, asfel de centre există, ele răspund de un anumit teritoriu şi cunosc problemele de sănătate, oamenii au încredere în ei, pentru că şi acest lucru este foarte important”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
 
Alexandru Rafila a mai precizat că 2500 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu aparatură. 
 
“Avem 2500 de cabinete de medicină de familie care se dotează. Avem foarte, foarte multe ambulatorii de specialitate care sunt renovate şi dotate. Însă uităm un lucru important şi încercăm şi aici să compensăm cât se poate, dar ăsta e un proces, partea de resurse umană calificată. Pentru că transformarea unui medic din dispecer în investigator - sfătuitor, investigator - prescriptor şi cel care rezolvă până la urmă o marea majoritate a unei probleme medicale, a unei femei, a unei gravide, a unui copil, a unei  familii este cea care poate să dea încredere şi în sistemul de sănătate şi să-l facă sustenabil”, a mai declarat Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.